A kínai Holdújév babonái

A mai nap beköszöntő kígyó évének ünneplésére szolgáló újév számos hiedelemmel és babonával van összefüggésben. Lássuk a Holdújév napjának legősibb szokásait!

A Chun Jie, azaz a Tavaszünnep az európai naptár február negyedikei napjához legközelebb eső újholdkor tartandó. Az eredetileg 15 napból álló ünnepsorozat manapság már jelentősen lerövidült, így legtöbbször csak az újév napi szokások a meghatározóak.

Együtt a család
A rendkívül babonás kínaiak sok hiedelmet és babonát kapcsolnak az újévhez, ám az ünnep legfontosabb eleme a családtagok találkozása, az együttlét. Az újév előtti napon sor kerül a ház teljeskörű kitakarítására, sőt néha még a falakat is kimeszelik, az ablak- és ajtókereteket is kifestik, ezzel is biztosítva a következő évben való megújulást, a változást. A rossz és ártalmas szellemek kiűzésének érdekében alaposan kisepernek, ám a szerencse benntartása érdekében a szoba közepén gyűjtik a szemetet, amit a hátsó ajtón visznek ki. A takarítás végeztével mindig elrejtik a tisztítószereket és a seprűt, hisz másnap, azaz újévkor szigorúan tilos takarítani a babonák szerint, hisz ezzel a szerencsét is elkergetnék a háztól.

Szerencsés színek
Újév napján mindenki új ruhát vesz fel, ami lehetőleg piros színű, hisz ezzel a bőséget, a szerencsét, a gazdagságot vonzzák be, de a narancs és mandarin színű ruhadarabok is közkedveletek, hisz ezek is pozitív szimbólikus értelemmel rendelkeznek. A narancs (yam) ejtésében az arany és édes szavakra hasonlít, míg a mandarin (kat) a szerencséhez hasonló hangzással rendelkezik.

Tilos sírni és verekedni
A Tavaszünnep napján a betegek kikelnek az ágyból, hogy az év többi részében egészségesek lehessenek, az adóssággal rendelkezők pedig megpróbálják rendezni tartózásaikat. A hiedelmek szerint ezen a napon tilos sírni, megverni a gyerekeket, sőt a negatív jelentésű és hangzású szavak kimondását is kerülni kell. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy újévkor inkább körülírják a négyes számot, mivel a négy, azaz a si nagyon hasonlít a halál szóhoz.

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!