Lifestyle

Mit tegyen a szülő, ha kirepült a gyerek a családi fészekből? Így könnyítheti meg a fiatalok dolgát

Mikor repüljön ki a gyerek? Meg lehet ezt határozni? A rövid válasz az, hogy egyre később történik meg. Manapság elég gyakori, hogy a felnőtt gyerekek sokkal tovább élvezik a „Mama- Hotel” szolgáltatásait, mint elődeik tették. A mai fiatalok sok szempontból sokkal korábban érnek, más szempontból viszont mintha félnének az önállósodástól, az egyéni döntések felelősségétől. Szakértőnk, Őri Júlia cikkét olvashatjátok.

Menni vagy maradni?

Az ő szempontjukból nézve nagyon is érthető ez a magatartás. A megszokott körülmények között, élvezve a szülők gondoskodását, sokszor anyagi támogatását, nem törik magukat, hogy minél előbb saját lábukra álljanak. Bizonyára sok családnál a korlátozott anyagi lehetőségek is szerepet játszanak ebben. Nem engedhetik meg maguknak, hogy lakást vagy akár csak szobát béreljenek, és ott kezdjék meg az önálló életüket.

Érdekes módon azonban azok a fiatalok is szívesen maradnak otthon, akik már azt is megtehetnék, hogy saját jövedelmükből béreljenek külön lakást. Nem törik magukat az önálló életük kialakításában. Nagyon kényelmesen elvannak a megszokott környezetben, természetesnek veszik, hogy főleg a Mama gondoskodik róluk, mos, főz, vasal, bevásárol, és minden mást elintéz, amire csak szükségük van. Ezért cserében nem nagyon kap semmit. Természetes.

A „bumeráng-kölyök” rendszeresen elköltözik, megpróbál megállni a saját lábán, azonban nehézség, probléma esetén újra és újra visszatér a biztonságot jelentő családi fészekbe.

Mit tehetünk szülőként?

A családról való leválás igénye már a kamaszkorban elkezdődik. Sok családban elég látványosan, sok konfliktussal, feszültséggel jár. Az a gyerek, akit hagytak döntéseket hozni, felelősséget vállalni a tetteiért, az örömmel próbálgatja szárnyait. Biztonságban érzi magát, tudja és érzi a támogató szülői hátteret. Nincs lelkiismeret furdalása, ha a saját elképzelései, vágyai után megy, nem szembesül a szemrehányó szülői megjegyzésekkel vagy pillantásokkal. Mer dönteni. Nyilván az elköltözés komoly döntés a család életében, amit sok-sok beszélgetés, egyeztetés előz meg.

Ám ha megszületett a döntés, akkor a szülő és a fiatal is ehhez tartja magát, ennek szellemében cselekszik. Izgalmas, közös készülődés előzi meg a fizikai elköltözést. A fiatal, még ha egy kicsit szorong is az új helyzettől, azért nagyon kíváncsian várja az új kihívásokat, feladatokat, amiket neki kell többé-kevésbé önállóan megoldania. Ha kamaszként hagytuk önállóan is dönteni, biztosak lehetünk benne, hogy megállja a helyét, és ha szükségesnek látja, még tanácsot is fog kérni a szüleitől. Persze, a háttérben nyugodtan aggódjunk, izguljunk érte, hiszen szülőként ez a dolgunk.

Fotó: psychologies.co.uk

Oldalak

Lifestyle
Utazás
A medvetámadások viszonylag ritkák, de ijesztőek. A szakértők elárulták, hogyan védheted meg magad és családodat, ha találkozol egy medvével az erdőben.
Sztárok
Sokaknak nincs lehetőségük a gyermekvállalásra fiatal felnőtt korukban, ennek ellenére viszont nem zárkóznak el tőle és később, akár 50 éves koruk felett is belevágnak egy gyermek felnevelésébe.
Lifestyle
Meg lehet állapítani valakiről ránézésre, hogy intelligens-e? Egy kutatás meglepő eredményre jutott!