Iskolakezdés? Így lehet igazi élmény az egész családnak

A szeptemberi iskolakezdés a családoknak újrakezdést is jelent. Nehéz visszatérni a mindennapi mókuskerékbe a nyári szünet után. Hogyan lehet mégis feldobni a hétköznapokat? Megmutatjuk! (x)

Mindenkinek nagy feladat

Nem érdemes szépíteni a dolgot, a szeptember mindenkinek stresszes. Bár a gyerekek várják már az iskolát, hogy újra találkozhassanak a többiekkel, mégis vissza kell rázódni abba az állapotba, hogy időnyomás nehezedik a család minden tagjára. Ha pedig az első osztályban vagy egy új iskolában kezd a gyerek, akkor az lelkileg megterhelő neki és a szülőnek is, hiszen aggódunk érte, hogy beilleszkedjen, barátokra találjon és bírja a tempót.

Indítsuk jókedvűen a napot!

Hogyan tehetjük gördülékenyebbé a hétköznapokat? Az egyik jó tanács, hogy már a nyár vége előtt érdemes újra visszarázódni az ovis és iskolás reggeli rutinba: azaz időben kelni, elkészülni, megreggelizni és útra kelni. Ha az időjárás ősziesre fordul, akkor még sokkal nehezebb kikelni az ágyból. Ezért nem kis kihívás a szülőnek egy álmos kisgyerekből jókedvű iskolást varázsolni.

Nem véletlenül mondják a szakemberek, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Egy különleges reggelivel, vagy egy viccesen tálalt szendviccsel gördülékenyebben és jókedvűen indul a nap! Dobjuk fel az átlagos szendvicset, amihez a Vénusz Kenőmargarin Magvakkal pirított napraforgóval, tápláló tökmaggal, valamint szezám- és lenmaggal tökéletes választás. Rengeteg izgalmas szendvics receptötletet meríthetünk innen! A Vénusz Kenőmargarin Magvakkal tisztán növényi alapú, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakban gazdag, így hozzájárulhat a család kiegyensúlyozott és változatos étrendjéhez is.

Persze egy szendó elkészítése egy fokkal időigényesebb, mint bármilyen más gyors megoldást választani reggelire, ezért nekünk is még egy kicsivel hamarabb kell kelnünk, de megéri! Ez az a fajta gondoskodás, ami biztonságérzetet ad a gyermeknek. Ha pedig tízóraira és uzsira is a saját készítésű szendvicsét eheti, akkor ilyen módon egész nap vele lehetünk.

A családi naptár titka

A kisebbeknek nagy biztonságot ad, de a nagyobbaknak is segítség és támpont, ha látják, hogy kivel, mikor, mi történik, mi a dolga, mi várható. Azaz, van a családnak egy nagy közös naptára, amelyen egyértelmű az időbeosztás. Hetenként, napi bontásban jól látszik, hogy mi miután következik. Ez a kiszámíthatóság biztonságot ad és segít a reggeli elindulásban, majd a hazaérkezés során is, hogy tudják, még mi fér bele a napba. A programokat és feladatokat mindig beszéljük át a családdal, hogy hallja is a gyerkőc. Az, hogy tudja, hogy mikor-mire számíthat, csökkenti a feszültséget benne, könnyeben rákészül a következő napra.

Közös programok fontossága

Sok gyereknek segít az, hogy van mit várnia. Az iskolás korúaknál már kialakult az időfogalom, ismerik az órát, értik azt, hogy mikor fog megtörténni az adott esemény. Megtanulni várni amúgy sem könnyű feladat, de a „jutalom”-ért megéri. Bár a gyerekek szeretet nyelve különbözhet a szülőkétől, a közösen eltöltött idő kincset ér. Ha sikerül minden nap legalább fél órát-órát arra szánni, hogy csak és kizárólag a gyerekünkkel legyünk, és azt csináljunk együtt, ami jól esik, amihez kedvünk van, kiegyensúlyozottabbá tehetjük a hétköznapokat.

Kérdezzük meg, hogy ő mit szeretne csinálni! Egy közös uzsonna készítés, fagyizás, séta, vagy játék az udvaron elég időt és teret ad arra, hogy megnyíljon és kijátszhassa magából az aznapi történéseket. Kell idő arra, hogy a gyerek is leereszthessen, nemcsak a felnőtteknek jár a munka utáni, otthoni bedokkolás.

Az a fontos, hogy legyen időnk csak rá figyelni. Persze a testvérekkel is ugyanez a helyzet, és elkerülhetetlen, hogy ne kerüljünk idővákuumba, ezért is mondják azt a szakemberek, hogy csak éppen elég jó szülőnek kell lenni. A biztonság, a rutin, a sok ölelés és értő figyelem könnyíti meg a hétköznapokat, az iskolakezdést. Sok energia, ez nem vitás, de hosszú távon csak így éri meg!

Advertisement

Oldalak

Szólj hozzá Te is!