A jövő rákgyógyszerei - Klinikai vizsgálatok, amik megsokszorozzák a gyógyulás esélyét

Első olvasásra hihetetlennek talán tűnhet, de a világon jelenleg 300-nál is több olyan klinikai próba zajlik, amelyek a célzott daganatterápiás szerek hatékonyságát vizsgálják. Ennek köszönhetően a forgalomba kerülő új gyógyszerek száma folyamatos növekszik, új esélyt adva a daganatos betegek számára.

Már a kísérleti fázis is hozhat eredményt

Jelenleg is rengeteg olyan fejlesztés zajlik az onkológia területén, melynek köszönhetően az új a készítmények - a hagyományos kemoterápiás szerekkel ellentétben - már kizárólag csak a daganatsejtekre céloznak, leállítva azokat az üzeneteket, amelyek további osztódásra és növekedésre késztetik a tumorsejteket. A tavalyi gyógyszerek több, mint felét áttörő hatású gyógyszerként törzskönyvezték, ami azt jelenti, hogy már a vizsgálatok korai fázisában több mint a betegek fele igen jól reagált a kezelésre.

"Nagyon fontos, hogy a gyógyszerfejlesztések során a betegek már akár a kísérleti fázisban is beléphetnek a folyamatba. Ezáltal igen nagy az esélye annak, hogy az adott sejtben a 600 génből a páciensnek éppen olyan mutációja van, amire még nincs forgalomban célzott hatású készítmény, viszont jó eséllyel lehet már fejlesztés alatt." - árulta el dr. Peták István, az Oncompass Medicine alapító igazgatója.

"Ezek a gyógyszerek annyira átütően hatásosak tudnak lenni, hogy sokszor már a dózis meghatározása során elkezdenek reagálni rá a betegek. Bár a tesztelés ilyen korai fázisában még nem cél az, hogy az adott daganat elkezdjen zsugorodni. Az Oncompassnál többek között ez is a feladatunk, hogy felderítsük, az adott pillanatban van-e folyamatban olyan klinikai vizsgálat, amiben a beteg akár már részt is vehet."

Esély a személyre szabottabb kezelésekre

Az Oncompass Medicine munkatársai folyamatosan követik a legújabb klinikai vizsgálatokat, eredményeit, így a betegeknek sokszor tudnak segíteni megfelelő klinikai vizsgálatot találni. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezek a hatóanyagok már elérhetőek - hiszen klinikai vizsgálatokról van szó - azt azonban igen, hogy a tudomány mai állása szerint a részvételből származó haszon esélye nagyobb, mint a kockázat egy független kutatásetikai bizottság véleménye szerint.

Jelen pillanatban 360 olyan klinikai vizsgálat zajlik a világon, amelyben a célzottan ható rákellenes szerek hatékonyságát tesztelik: a kutatók 180 ilyen vegyületet elemeznek, és ezek közül több már a harmadik fázisban, vagyis a tesztelés legutolsó szakaszában tart. Persze az is könnyen előfordulhat, hogy egy célzott gyógyszer már forgalomban van, de a szert még nem törzskönyvezték annál a ráktípusnál, ami az adott betegnél jelen van. A jó hír az, hogy ebben az esetben is lehet engedéllyel alkalmazni a készítményt.

Határon innen és túl

"Magyarországon is rengeteg hasonló klinikai vizsgálat folyik, ennek ellenére csak a betegek igen kis része kerül be ezekbe a programokba. Ez nagy probléma, amin mi is próbálunk segíteni. Az OCM döntéstámogató rendszerében folyamatosan gyűjtjük a hazai klinikai vizsgálati lehetőségeket, de ugyanúgy nézünk külföldieket is. Ha pedig csak az országhatáron túl zajlik olyan célzott terápiás vizsgálat ami a betegnek megfelel, akkor azt is megszervezzük. Több betegünk is így jutott el külföldre.

Ezek a klinikai vizsgálatok azt a reményt adják meg a betegnek, hogy több esély van a gyógyulásra, mint amit az orvos egyébként hivatalból mond a jelenleg elérhető gyógyszerek tapasztalata alapján. A nem gyógyítható daganatok esetében egyébként éppen ezért szakmai kötelesség ilyen klinikai vizsgálatot keresni a beteg számára, hiszen ez az egyetlen logikus esély a túlélésre."

Fotók: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!