Tudtad? Ezért vár hét év balszerencse, ha összetörik a tükör

Eláruljuk, honnan ered a babona, és miért pont hét év szerencsétlenséget jelent.

A tükörtörés és a hét év szerencsétlenség

Mindenki ismeri a babonát, miszerint ha egy tükör összetörik, akkor az univerzum automatikusan hét év szerencsétlenséggel "jutalmazza" az illetőt, akivel a baleset történt. De elgondolkodtál már valaha azon, honnan ered ez a hiedelem, és valójában miért pont ennyi ideig büntet bennünket a sors? Nos, mint kiderült, a mítosz - amit a következőkben bővebben taglalunk - egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza.

A babona eredete

Israel Drazin ókorral foglalkozó könyveiből kiderül, hogy anno a rómaiak úgy tartották, ha valaki belenéz a tükörbe, akkor nem csak saját képét, hanem lelkét is látja benne. Következésképp, ha a tárgy összetörik, akkor a lelkünk is összetörik. Ez eddig nem hangzik túl jól, de ugorjunk a számos részre, mert a hét év szerencsétlenséges fejezet egy fokkal még érdekesebb.

Hét év szerencsétlenség

A 7-es szám nagyon különleges volt az ókori Rómában. Olyannyira, hogy az emberek anno azt hitték, az élet minden hetedik évben megújul. Ennek alapján, ha valaki összetör egy tükröt, akkor a lelke is összetörik, és hét év kell hozzá, hogy a szerencse visszajöjjön és a lélek megújuljon. Valószínűleg nem törik össze a lelkünk a tükörrel együtt, de azért jó tudni, honnan ered valójában ez a babona.

Fotó, leadfotó: Pexels

Oldalak