Így változtak a takarítási szokások az őskortól napjainkig

Tudtad, hogy Herkules volt az első profi takarító?

A takarítás története

A takarítás mindennapjaink kikerülhetetlen része. Az évszázadok során ez a tevékenység is rengeteg változáson ment keresztül, új eszközök jelentek meg, új elvárások alakultak ki, idővel pedig egyesek számára még hivatássá is vált. De mégis hogy jutottunk el az ősemberektől a modern, online rendelhető takarítószolgáltatásokig? Erről lesz szó a következőkben.

Már a rómaiak is takarítottak

Arról, hogy az ősember takarított-e már, sajnos nem maradtak fenn bizonyítékok, az viszont már történelmileg is alátámasztott tény, hogy a római és az egyiptomi időkben is fontosnak tartották a tisztaságot, a kornak megfelelő higiéniás állapotok értelmében. A rómaiak törvényeket hoztak, hogy megszabadítsák városaikat a hulladéktól és tisztították a ruháikat is.

Herkules, az első profi takarító

Herkules mítoszában - időszámításunk előtt 1200 környékén - találkozhattunk először azzal, hogy valaki fizetséget kér takarításért cserébe. Herkules 12 feladatot kapott Eurüsztheusztól és Hérától. Az egyik ezek közül az volt, hogy takarítsa ki Augeiasz istállóját, ami híresen koszos volt. Herkules ezt azonban eltitkolta Augeiasz elől és felajánlotta, hogy egy nap alatt kitakarítja az istállóját, ha megkapja cserébe a csorda egy tizedét.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Fotó: Rendi.hu

Oldalak

Szólj hozzá Te is!