Home&Design

Kártevő elleni tippek: így űzd el a molyokat a lakásból

A molylepke az egyik olyan élősködő, ami a legtöbb kellemetlenséget okozza a lakásban.

Aszalványmoly a lakásban

Az aszalványmoly (tudományos nevén Plodia interpunctella) a lepkék közül a fényiloncafélék (Pyralidae) családjába tartozó faj. Hazánkban a raktárakban és a háztartásokban keserítik meg leginkább az életünket, otthon általában a konyhában és éléskamrában (spájzban) találkozunk velük. A rovar jellemzője, hogy a mesterséges fény vonzza, legtöbbször pedig gabonafélékben, hüvelyesek terméseiben, olajos magvakban (például dió vagy mogyoró), lisztben, szárított, aszalt gyümölcsökben (mazsola), száraztésztában, csokoládéban és fűszerekben telepszik meg, ezekre hajt. A kártevő "munkáját" a hernyó sűrű fonadékfánylairól ismerhetjük fel könnyen.

Házilag irtható

Az aszalványmoly irtására szakembert teljesen felesleges hívunk, házilag kell megoldanunk a problémát. A sötétbarna színű élősködő fertőzött élelmiszerrel is bekerülhet a lakásba, vagy nyilván be is repülhet. Ha észrevesszük a jelenlétét, akkor minden száraz és az előbbiekben felsorolt élelmiszert érdemes alaposan és körültekintően átnézni (bontatlanokat is). Amit nem látunk tisztának, azonnal szabaduljunk meg tőle, ha fonálféleségeket, kellemetlen szagokat tapasztalunk, akkor az adott élelmiszert/alapanyagot dobjuk ki!

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Home&Design
Sztárok
Bebizonyosodott, hogy Krausz Gábor és Mikes Anna kapcsolatát semmi sem tudja megrendíteni. Valóban szerencsések lehetnek, hogy egymásra találtak.
Fashion&Beauty
Azt gondolnánk, hogy a magas nőknek nem jelent kihívást a mindennapi öltözködés, mert modell alkatuknak köszönhetően szinte bármit felvesznek, az divatosan áll nekik. Pedig ez nem így van, az egyik...
Lifestyle
A Mérleget ma hatalmas csalódás éri. Napi horoszkóp!