Miért ott van a szék? Lelki dimenzióink: karantén tér-lélek-tan

Egy évvel ezelőtt még egyikünk sem gondolta volna a világon, hogy hónapokat töltünk majd a négy fal között, összezárva nem csak egymással és a tárgyainkkal, de saját magunkkal is. Azóta nemcsak a kapcsolataink szerepe és minősége változott sokat de a tárgyainkkal való kapcsolatunk is. Trom Kata második könyve épp a legjobbkor kerül az olvasók kezébe, most, amikor mindannyian a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, milyen bezárva lenni és megpróbálni harmóniát teremteni egy furcsa, szokatlan világban.

Az otthonunk él

“A padló reccsenése, a bársonyos piros szín a falon, a ruhák illata, mind a közös játék része” - írja Trom Kata: TÉR - LÉLEK - TAN című könyvében. Lakberendezésről olvasni csak akkor izgalmas, ha valaki úgy ír, mint a művészettörténész végzettségű szerző, aki a Föld majd minden tájáról összegyűjtött gondolatok erejével világít rá a fizikai és lelki mozgásterek titkos kapcsolatára.

“Sokféle környezetben, Portugáliától Japánig több helyen éltem már világszerte, de mindig, mindenhol jellemző volt rám, hogy szeretek otthon lenni. Legtöbb tevékenységem jelenleg is az otthonnal függ össze vagy ott zajlik. Éppen ezért rendkívül izgalmas kalandnak élem meg, amikor az emberek beengednek a saját személyes tereikbe és ezáltal bepillantást nyerhetek lelkük dimenzióiba is” - meséli Kata, aki hosszabb idő töltött Indiában és Angliában is. Az ő szemén keresztül mi is másként láthatjuk környezetünket.

“ Utazásaim és különböző kultúrák, spirituális hagyományok megismerése nyomán korán felismertem, hogy a felszín mögött a közös vonásokat és lélekminőségeket keresve közelebb kerülhetek az élet esszenciájához. A tér-lélek-tan szemléletet tizenöt éve kezdtem el kidolgozni, magyar gyökereim és különböző kultúrák, spirituális hagyományok ötvözésével.Elméletemet a gyakorlatban is élem, közel tizenöt éve támogatom az embereket, hogy a dolgok helyükre kerüljenek az életükben, fizikai és lelki értelemben egyaránt.”

Otthonunk alaprajza, életünk térképe

A kevesebb több. Trom Kata hisz abban, hogy a kevesebb bútor és kiegészítő eleve nagyobb szabadságot ad a kreatív elrendezésre.

“Izgalmas kaland, bár sokak számára nehéz feladatnak tűnik, ha a dísztárgy- és bútorgyűjtögető életmód helyett változtatunk kicsit a szemléletmódunkon és megtanuljuk értékelni a kevesebbet. Egy szellősebben berendezett térben pedig azt is felfedezhetjük, hogy több figyelem jut az egyes tárgyakra és jobban megértjük azok üzenetét.” - Kata szerint a környezetünkbe rejtett valamennyi tárgy, anyagba rejtett energia és méretétől függetlenül mind jelentést hordoz. Otthonunk tárgyai tehát nemcsak vizuális értelemben hatnak ránk, hanem a szabad szemmel láthatatlan rádiósugarakhoz hasonlóan, folyamatos adásban vannak.

A lélek és a tereink kapcsolata

“Akár egy önálló ház, akár egy kis alapterületű lakás az otthonunk, annak belső térstruktúrája, azaz fizikai mozgásterünk hatással van a lelkünk belső tereiben zajló folyamatokra. Ez fordítva is igaz, olyan épületeket tervezünk, amelyek a lelkünkből, a személyiségünkből és - akár előttünk is rejtett, illetve magunkban nem tudatosított - szükségleteinkből fakadnak.” Máshogyan érdemes elképzelni tehát egy munkahelyi környezetet, ahol kreatívnak kell lennünk és sok spontán, gyors döntést meghozni egy nap, és másként az otthonunkat, a pihenés és a feltöltődés színterét. Ezt persze könyv nélkül is tudja a dolgozó ember, de Trom Kata írásai ezeken a kategóriákon belül is új irányokat szabnak, méghozzá gondolkodásunk és életünk vonalvezetése mentén. A békés és harmonikus, szabályos családi otthonokhoz jóval több téralkotó tippet találunk a neten, mint a valós életünkhöz. Ami mára igen változékony lett, hirtelen fordulatokkal. Az érzelmek hullámzása, a csapongó gondolkodás vagy az, hogy az életünk nem egyenes vonalban, hanem különböző cikcakkok mentén fejlődik, mára általánossá vált. 21. századi életstílusunkhoz és munkaformáinkhoz pedig jobban passzolnak a dinamikus terek, a körvonal illetve a szabálytalan és összetett alaprajzok. A lágy vonalakból kialakított, szabálytalan forma azt is jelentheti, hogy semmi sem végleges, mindig van remény és újabb lehetőség. Ezt a jelenséget úgy fordíthatjuk le az életünkre, hogy olyan, mint amikor valaki képes minden szituációt megoldani úgy, hogy egy időben teljes mértékben azonosul az adott helyzettel, majd amikor elvégezte a feladatot, könnyedén továbbáll.

Rendezd át az életed

Egy kis átrendezéssel azt is megoldhatjuk, hogy ne kelljen elmennünk otthonról ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Az ehhez vezető úton pedig Trom Kata könyve valóságos kincs.

“A tér-lélek-tan módszere egy több síkon mozgó, számos, látszólag egymásnak ellentmondó minőséget integráló, illetve a racionális elme adta világképet könnyedén feloldó szemlélet. Ezért nem paradoxon azt kijelentés, hogy el sem kell otthonról mennünk ahhoz, hogy jobban beengedjük az élet sokszínűségét fizikai és lelki tereinkbe. Ha kellő elmélyüléssel és a jelen pillanat teljes megélésével járjuk végig az élettereinket, izgalmas külső-belső útra indulhatunk. Ha otthonunkban körülnézünk, a helyiségeket megvizsgálva rá fogunk jönni, hogy mennyire tükrözik jelenlegi élethelyzetünket az egyes terek, illetve mit árulnak el tudatosságunkról életünk különböző területein, azok valamennyi dimenziójában. Ezzel a hozzáállással nemcsak közvetlen környezetünkkel lehetünk mélyebb kapcsolatban, hanem közelebb kerülhetünk az élet esszenciájához, saját fizikai és spirituális céljainkhoz és vágyainkhoz is.”

Leadfotó: 123rf.com Fotó: Tstiana Syrakova, Marc McCammon
“Mivel külső és belső tereink valójában elválaszthatatlanok, bizonyos szempontból párhuzamot vonhatunk a bármivé formálható tér és saját lelkünk között.”
Kattints a további képekért!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!