Home&Design

Lakásfelújítás előtt állsz? Így készülj fel!

Ki ne szeretné lakását még otthonosabbá, kényelmesebbé és stílusosabbá tenni? A probléma az, hogy a lakásfelújítás sokszor költséges és sok kellemetlenséggel járó, elhúzódó folyamat. Cikkünkben bemutatjuk, miért jár ennyi stresszel otthonunk átalakítása és mit tehetünk a leggyakoribb bakik elkerülése érdekében.

Miért olyan stresszes a lakásfelújítás?

Sokaknak ismerős lehet az akár hónapokkal elhúzódó, eredeti költségvetést többszörösen átlépő lakásfelújítási rémálom. De vajon miért vált szinte lehetetlen kihívássá az eredeti projektterv szerint haladni a felújítással? Mi az oka annak, hogy várólista van a generálkivitelezőnél és bizonyos szakembereket lasszóval sem lehet fogni? A válasz többrétű:

  • A pénzügyi tervezést megnehezíti, hogy az anyagköltségek jelentős emelkedésen mentek keresztül az elmúlt időszakban. Nem ritka, hogy a felújítás kezdete és vége közötti időszakban akár 10-20%-kal is emelkedik az építőanyagok ára.
  • A lakásfelújítási piacon jelenleg túlkereslet van a generálkivitekezőkre és egyéb szakemberekre, így sokszor több projekten dolgoznak egyidejűleg. Emiatt jelentős csúszások lehetnek a felújításoknál.

Szerencsére mi magunk is tehetünk a lakásfelújítás kapcsán jelentkező nehézségek leküzdése érdekében. A következőkben bemutatjuk, milyen tippekkel kerülhetjük el a gyakori buktatókat.

Tippek, amelyekkel elkerülhetők a leggyakoribb bakik lakásfelújításkor

#1 Lelki felkészülés a nehézségekre

Fontos megérteni és előre felkészülni arra, hogy nem fog minden időben és legfőképpen elsőre 100%-ban az elképzeléseink szerint elkészülni. Előfordulhat több hetes, extrém esetekben akár több hónapos csúszás is.

Néha az ügyfél és a kivitelező elbeszél egymás mellett. A nem megfelelő kommunikáció vagy éppen a nem kellő szaktudás miatt a végeredmény nem mindig felel meg a megrendelői elvárásoknak. Nehéz megőrizni a sztoikus nyugalmat ilyen helyzetekben, azonban aggodalomra semmi ok. Amennyiben már előre felkészülünk lelkileg az esetleges nehézségekre, sokkal egyszerűbb megbirkózni velük.

#2 A matekra is figyelj oda!

A pénzügyi tervezés az egyik legalapvetőbb dolog, ami ahhoz kell, hogy ne érjen nagyon meglepetés a lakásfelújítás alatt – legalábbis ami a költségeket illeti. Milyen egy alapos pénzügyi tervezés? Íme:

Alaposan gondold végig, milyen változtatásokat szeretnél. Mindössze tisztasági festést és mondjuk a konyhabútor cseréjét tervezed? Vagy szeretnéd a tetőteret beépíteni és napelemeket telepíteni? Ennek a két tervnek nagyságrendileg más költségvonzata van.

Ezt követően több forrásból gyűjtsd össze milyen költséggel járnak az egyes felújítási munkálatok. Ha szakemberre van szükség, több helyről is kérj be árajánlatot, hogy reálisan lásd a költségeket és ki tudd választani ár/érték arányban a legjobb ajánlatot.

Miután megvannak a részfeladatok és ezek költségvonzata, nem marad más, mint az összegzés és persze a biztonsági tartalék képzése. Legalább 15-20%-os biztonsági tartalékkal célszerű számolni: egyrészt azért, mert a lakásfelújítás idején emelkedhetnek az alapanyagárak, másrészt azért, mert mindig kiderülhet olyan rejtett hiba, amivel nem számoltál vagy éppen te döntesz úgy, hogy megcsináltatsz olyat is, amivel előzetesen nem terveztél. A szomorú igazsághoz hozzátartozik, hogy sokszor még a 15-20%-os tartalék sem elég.

#3 Spórolj a DIY munkákkal!

Ha átböngészed a felújítási feladatokat szinte biztos találsz köztük olyat, amit némi időt rászánva akár te is el tudsz végezni. Ha vannak vállalkozó kedvű és barkácsolásban járatos barátok és családtagok, őket is bátran vond be és kérd a segítségüket.. Így jelentősen csökkentheted a felújítással járó költségeket és akár értékes közös emlékre is szert tehetsz.

#4 Minőségi munka - minőségi szerszámokkal

Ha mi magunk állunk neki egy feladatnak, szükségünk lesz pár szerszámra. Vannak olyan eszközök, amiket csak egyszer használunk, ilyenkor jó döntés a bérlés. Azonban sok olyan szerszám van, amit az évek során többször is tudunk használni, ezeket bérlés helyett megvenni. Minden háztartásban jól jön például egy munkalámpa, digitális távolságmérő, lézeres szintező vagy akár egy csavarozógép is.

#5 B-terv a legrosszabb esetekre

Az alapos tervezés és lelki felkészülés ellenére is előfordulhatnak váratlan problémák. Érdemes lehet B-tervvel készülni ezekre az esetekre. A tervezési folyamatban összegyűjtött szakemberek és kivitelezők listája jó szolgálatot tehet, ha előre nem látható okok miatt meg kell válni egy korábban megbízott szakembertől.

Hatékony munkavégzés profi szerszámokkal

Megbízható szerszám webshop után kutakodsz a felújítási eszközök beszerzéséhez? A Zákány Szerszámház Kft. 1988-ban indult családi vállalkozásként. A profi szerszámház azon dolgozik, hogy kiemelkedő feltételeket biztosítson ügyfelei számára. Folyamatos fejlődése annak is köszönhető, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a vevői visszajelzésekre. A Zákány Szerszámház Kft mindent megtesz, hogy megbízható, gyors, precíz cégként a lehető legjobb árakon biztosítsa a szerszámokat, tartozékokat.

Fotók: freepik.com

Oldalak

Home&Design
Sztárok
A Nemzet Színésze Palik László YouTube-műsorának vendégeként vallott múltjáról és jelenéről, szakmai- és magánéletéről.
Lifestyle
A holdvíz egy különleges elixír, ami a spirituális lelkek szerint távol tartja a rossz energiákat, megtisztítja a lelket és kitartóbbá varázsol. Kipróbálnád? Mutatjuk a rém egyszerű receptet.
Utazás
Sőt, vasárnap beköszönt az október, de mi ebből semmit sem fogunk érezni.