Home&Design

Még mindig alapdarab: a komód kiállta az évezredek próbáját

Az ember ősidők óta használ tárolásra bútorokat az otthonában, a komód pedig egy időtlen, állandó darab, függetlenül attól, hogy házban vagy lakásban, pompában vagy szerényebb körülmények között élünk.

A kredencnek leáldozott, a komód még mindig népszerű

A rekamiét átlépte az idő, ma már a legtöbben ágyfunkciós kanapét választanak helyette a praktikussága miatt. A csillárt leváltották a LED-es mennyezeti lámpák, kredenc, hokedli, stelázsi, mind-mind olyan bútor, amelyek már nem részei a modern háztartásoknak. A komód azonban nem tud kimenni a divatból.

A komód egy olyan bútordarab, amely az évszázadok során különböző stílusokban és anyagokból készülve találta meg a helyét az otthonokban, túlélve megannyi felfogásbeli különbséget. Szerepe szinte megkérdőjelezhetetlen, praktikusságával és dekoratív megjelenésével életünk szerves részét képezi.

Öreg bútordarab

Az ember több ezer éve használ tárolásra bútordarabokat, és már i.e. 2000-ből, az ókori Egyiptomból is vannak emlékeink, amelyek a ma is használt komódokhoz hasonló berendezésekre emlékeztetnek. A „szekrény” kisöccseként számon tartott bútor azonban valamikor a középkorban nyerte el jelenlegi formáját és funkcióját. A komód feltalálását a reneszánsz kori Olaszországban alkotó Leon Battista Alberti nevéhez szokták kötni, aki egy olasz polihisztor volt a 15. században. Úgy tartják, hogy ő tervezte és építette meg az első modern komódot, vagyis olyan szekrényt, amely szélesebb, mint amilyen magas, és amely fiókokat tartalmazott a ruházat és más tárgyak tárolására. Alberti komódjai nagy hatással voltak a bútorkészítés fejlődésére és elterjedésére, a komód népszerűsége pedig mind a mai napig töretlen.

Határtalan stílusjegyek

A komód szinte minden lakberendezési stílusba beilleszthető, elsősorban azért, mert minden stílus számára található megfelelő változat. A középkorban csak a gazdagok számára elérhető intarziás, ívelt, bronzbevonatos luxusváltozatok mellett találhatunk a minimalista stílusba tökéletesen illeszkedő típust, ajtóst, vitrinest, fiókost és ezek végeláthatatlan kombinációját. Az antik komódok otthona a francia királyi udvar volt, a legpompásabb darabok pedig André-Charles Boulle francia bútorkészítő nevéhez fűződnek, akinek művei mind a mai napig a legkeresettebb tételei a különböző aukcióknak, és természetesen nagyon borsos áron cserélnek gazdát.

Komód a konyhában, a hálóban, a fürdőszobában…

A fiókos az egyik leggyakoribb típusú komód, amely praktikusságával hódította meg a szíveket. Hatalmas a választék méretben, színben és alapanyagban, miközben ezek felhasználási területe is sokrétű lehet, a hálószobától a nappalin át a fürdőszobáig bárhol hasznos bútordarab lehet. Jelenleg a legnépszerűbb fürdőszoba szekrény gyakorlatilag egy komód, ami lehet falra rögzített vagy lábakon álló bútor, tetején a mosdókagylóval és csapteleppel. A nappaliban a vitrines komód általában üveglapokkal ellátott és fiókokkal vagy ajtókkal rendelkezik, hogy megjelenítse vagy bemutassa a benne tárolt tárgyakat. A tálaló komód gyakran az étkezőkben, konyhában kap helyet, és széles, lapos felülettel rendelkezik, amelyre ételeket vagy italokat lehet szervírozni. Általában tároló fiókokkal vagy ajtókkal is rendelkezik.

komód nappaliban

Ám akár tömör fából vagy bútorlapból készül, akár dizájnos, minimalista vagy antik, piros, kék vagy fehér, a komód meghatározó bútordarabja lehet otthonunknak.

Oldalak

Home&Design
Sztárok
Dean Cain a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai című tévésorozatban öltötte magára a legendás szuperhős vörös palástját és testhezálló kék ruháját. Azóta persze több évtized eltelt, és Cain is...
Sztárok
A bulvármédia korábban azt sugallta, hogy a népszerű műsorvezetők a színfalak mögött szűkölve utálják egymást, de vajon van egyáltalán valóságalapja ennek a merész feltételezésnek?
Lifestyle