Elkezdte a lájkok eltörlését az Instagram

Ez alapjaiban formálja majd át a közösségi platformot.

Eltűnnek a lájkok

A mai nappal az Instagram elindította a lájkok eltörlésének tesztelését, így néhány embernél már frissült is a közösségi platform. Az újítás lényege, hogy a felhasználók nem látják a jövőben, melyik ismerősük hány tetszikelést kapott egy-egy bejegyzésére, csupán azt tudják majd, hogy saját fotóikra mennyi szívecske érkezett. Az intézkedésnek számos pozitív hatása lehet a mentális egészségre, különös tekintettel a fiatalabb korosztályra nézve, melynek tagjai szerint a social média iszonyúan nyomasztó tud lenni néha, hiszen ez egy olyan felület, ahol - csúnyán kifejezve - annyit ér valaki, ahány lájkot kap vagy amennyi követője van.

Pozitív hatások

Az Instagram azzal magyarázta a merész újítást, hogy a tinédzserek, valamint a 20-as éveikben járó fiatalok között egyre több a szorongó, depressziós személy, akire a közösségi média hatalmas nyomást gyakorol. Épp ezért, a platform szeretné, ha a felhasználók valóban a tartalomra koncentrálnának, nem pedig arra, ki mennyi lájkot kapott egy-egy fotóra. Ha a szívedre teszed a kezed, biztosan te is beismered, hogy amint meglátod a hírfolyamodban egy barátod vagy ismerősöd fényképét, azonnal azt is megnézed, hány szívecske van már rajta. Sajnos ez mindenkinél így van, ez ellen akar tenni a jövőben az Insta.

Amikor az ember sok lájkot kap, sztárnak érzi magát, úgy gondolja, valami nagyon jót csinált. Ez egyfajta elismerés a többiektől, hogy fantasztikus munkát végzett. A probléma ott kezdődik, hogy ezt a tökéletességet nem lehet folyton megismételni, így lesznek olyan posztok, amiken sokkal kevesebb "tetszik" lesz, mint az előzőeken. Már önmagában ez okoz a felhasználókban egy kudarc élményt, nem beszélve arról, hogy ha nap mint nap olyan személyeket követünk és látunk, akik sokkal szerencsésebbek, szebbek, gazdagabbak, boldogabbak nálunk, az egyértelműen negatív érzéseket táplál bennünk - ezekért pedig mind a lájkok is felelősek.

Lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak