Zseniális ötletek a hűtő rendszerezésére: ezekkel lett könnyebb az életünk
Nincsenek többé elfelejtett ételmaradékok és lejárt élelmiszerek.
A hűtő rendszerezése
Az ember azt gondolja, hogy a frigóban mindegy, mit hova teszünk, de ez hatalmas tévedés. Nem véletlenül lettek kialakítva a különféle szárnyak - ajtók, tárolók, fiókok, polcok -, hiszen az egyes élelmiszereknek megvan a helyük, hol érzik magukat a legjobban. Az alábbiakban erről lesz szó bővebben, valamint adunk hat remek tippet a frigó megfelelő rendszerezésére is.
1. Felső polcok
Ezen a részen olyan élelmiszereket tároljunk, melyeket nem kell főzni, illetve készen fogyaszthatók, mint például a tortilla, hummus, felvágottak.
- maradék
- italok
- fűszernövény
- azonnal fogyasztható ételek
2. Ajtók
Az ajtók a legmelegebb részei a hűtőnek, ezért olyan élelmiszereket szükséges itt tartanunk, melyek bírják a hőingadozást. A frigónak ez a része tehát nem alkalmas például tej, sajtok vagy tojás tárolására.
- gyümölcslevek
- víz
- ketchup, mustár, majonéz (szószok)
Amiket ne tároljunk itt
- tojás
- tejtermékek
3. Alsó polcok
Ez a rész a hűtő leghidegebb része, ezért a tejtermékeket, nyers húsokat itt érdemes tárolnunk, illetve a fiókokba mehetnek a "vitaminok".
- tojás
- tejtermékek
- nyers hús
- fiókok: gyümölcsök, zöldségek (elkülönítve)
4. Betegyem vagy ne tegyem?
A következőket valaki a frigóban, valaki a hűtőn kívül tárolja, amelyik tetszik, azt választjuk. Általában akkor, ha nem fogyasztjuk el pár héten belül, akkor érdemes hűvösre tenni őket, egyébként szobahőmérsékleten is elállnak.
- magvak
- olajok
- lisztek
- vaj
5. A tiltólista, avagy a frigón kívül tágasabb
Ezeknek az ételeknek a legjobb, ha valami száraz, sötét helyen tároljuk őket.
- paradicsom
- hagyma
- burgonya
- tök, cukkini