Figyelj oda! Öt hiba, amit a fikusz gondozásánál elkövethetsz

Ha sokáig szeretnéd, hogy szép legyen, ezeket kerüld el!

Fikusz

A fikusz az egyik legnépszerűbb szobanövény, mutatós, számos otthonban megtalálható. Többnyire az ember igyekszik megfelelően gondozni, ugyanakkor karbantartása során elkövethetünk hibákat. Annak érdekében, hogy ezeket kiküszöbölhessük, ezúttal összeszedtük azokat a vétkeket, amikkel leggyakrabban károsítjuk ezt a zöld csodát.

1. Rossz klíma

Sokan helyezzük a szobafikuszt radiátor közelébe vagy ablak mellé, pedig nem tanácsos. Ennek oka az is lehet, hogy a növény szereti ugyan a meleg, napos környezetet, de a nagyon száraz levegőt és közvetlen napfényt nehezen viseli, ahogy a huzatos helyeket is. Ha meg akarjuk tehát őrizni szépségét, akkor az említett kellemetlen zugokba lehetőleg ne tegyük.

2. Rossz méretű cserép

A fikusz viszonylag gyorsan fejlődik, amennyiben minden körülmény ideális számára. Ha tápoldatozzuk és a megfelelő klímát is eltaláltuk, akkor valószínűleg hamar növekedésnek indul, ezért egy idő után nem árt nagyobb cserépbe ültetni. A szakemberek minden második évben javasolják az átültetést. Ha nem cseréljük le a cserepet egy nagyobb méretűre, akkor bizony előfordulhat, hogy a gyorsan növekedő gyökerek elpusztulnak és a növény megáll a fejlődésben.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak