Egy új őrület - A közösségi kertek

Új divat hódit, ha nincs lehetőségünk saját kertben termeszteni, akkor ma már akár bérelhetünk is magunknak egy kis földet még akkor is, ha éppen Budapesten élünk. Érdemes ezzel az új lehetőséggel kicsit közelebbről is megismerkedni.

A bérkertek ötlete nem vadonatúj dolog, hiszen Amerikában már a 19. században is léteztek hasonló bérbe adható területek a szegények számára. Még ma is nagy népszerűségnek örvend, így a tengerentúlon ma is egy tucatnyi ilyen kert működik, itthon sajnos még jóval kevesebb ilyet találhatunk, ha éppen kertészkedni támad kedvünk.

Hol tudunk kertészkedni?

Itthon sajnos még kevés ilyen kert működik, ráadásul a legtöbb Budapesten található. Az egyik ilyen kert a Millenárison van, ahol 88 ingyenes parcellában ültethetünk kedvünkre bármilyen zöldséget. Egy másik ilyen kert Kispesten található, ahol összesen jelképes 100 forintért vehetjük igénybe ezt a szolgáltatást. A Corvin-negyedben is igénybe vehetjük ezt a szolgáltatás, sőt a peremkerületekben is egyre inkább elterjed a kertészkedés ezen formája, például Budafokon áprilisban adták át a parcellákat.

Mit termelhetünk?

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!

A közösségi kertektől függ, hogy éppen mit termelhetünk, ugyanis vannak olyan helyek, ahol mindenki saját parcellával rendelkezik, és azt termel benne, amit csak szeretne és vannak olyan kertek is, ahol teljes mértékben közös termelés van, a megtermett zöldséget pedig közösen osztják szét egymás között. De akad olyan kert is, ahol kizárólag csak virágokat nevelhetünk. Ezért érdemes mindig tájékozódnunk az adott kert szabályairól.

Miért érdemes kipróbálni?

A közösségi kert egyrészt nagyon jó lehetőség arra, hogy kimozduljunk otthonról, hiszen a kert gondozása mindennapos feladat. Ezenkívül biztosan mindenki büszke lesz az első saját termesztésű zöldségére, de arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy ezek a programok nagyon jó összekovácsoló erővel is rendelkeznek. Nehezen elképzelhető, hogy a mellettünk lévő parcella tulajdonosával előbb vagy utóbb ne ismerkednénk össze, így akár egy kellemes baráti hangulat is kialakulhat. Vagy ki tudja? Akár még be is segíthetünk egymásnak az öntözésben és kertápolásban, ahogy az egy jó szomszédi viszonyban elő szokott fordulni.

Fotók:grilloservices.com,topgardeningsites.net

Szólj hozzá Te is!