Borbás Marcsi: A fővárosi lét számomra csupán átmeneti volt - Interjú

A gasztroműsorvezető régi és új életéről mesélt exkluzív interjúban, de elárulta azt is, mi az egyik legkedvesebb hobbija a konyhaművészeten túl.

A földtől az asztalig

Ha egyetlen, meghatározó, mai televíziós alakot kellene választani a hagyományos magyar gasztronómia területéről, szinte kivétel nélkül mindenki hazánk gasztroangyalát, Borbás Marcsit mondaná. A Magyar Televízió kiválósága rengeteg műsorban megfordult, mire megtalálta azt a formátumot, amelyben igazán jól érzi magát: a magazinos jellegű főzőműsorokat. A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett képernyős azonban nemcsak a konyhában, hanem a kertben is szeret serénykedni, amelyről részletesen mesélt a Femcafe.hu-nak a Magyar Turisztikai Ügynökség egyik új pályázata kapcsán. Marcsi elárulta, mi a titka a tökéletes kiskertnek, valamint saját tapasztalatairól és családi gyökereiről is mesélt.

Mi az első emléked, ami a kertészkedéshez fűződik?

A kertészkedés, a föld megművelése nálunk, Madarason egészen korán, már gyermekkoromtól fogva a mindennapok részévé vált. Nagyon sok emlékem van erről az időszakról, élénken él bennem a majoranna betakarításának hangulata, a sáfrányos szeklice illata, de azokat a napokat is szívesen felidézem, amikor semmi különös nem történt, csak együtt kapált az egész család és közben jókat beszélgettünk az élet fontos dolgairól és apró örömeiről.

Sokak számára alapszükséglet, hogy a napi mókuskerék után elvonuljanak a város zajától. Benned mikor fogalmazódott meg először ez az igény?

Több mint tíz évet éltem Budapesten, és bár a mai napig nagyon szeretem a város pezsgését, mindig is tudtam, hogy a fővárosi lét számomra csupán átmeneti. Így történt, hogy Solymáron találtam otthonra, majd pedig az Őrségben, ahol az ember megtapasztalhatja a természet valódi közelségét, és bele tud simulni egyfajta biztonságot adó rendbe. Természetesen a munkám továbbra is köt a fővároshoz, ezért rendszeresen megyek oda is. Ilyenkor kihasználom az időt és meglátogatom a barátaimat is, vagy színházba, operába megyek. Így teljes az életem.

Rengeteg időt és energiát fektetsz a saját kerted ápolásába. Mit ad számodra ez a tevékenység?

A kert igazi élmény, minden reggel rácsodálkozom a sarjadó kis növényekre és kíváncsian vizsgálgatom, mennyit fejlődtek a paradicsombokrok vagy szüretelhetjük-e már a borsót. Amikor ebből a sok gyönyörű zöldségből pedig végre főzhetek is valamit és élvezhetem a munkám gyümölcsét, az valódi boldogság. Persze nincs könnyű dolgom, hiszen vegyszereket nem engedek be a kertembe, így folyamatosan kutatok és tanulok, igyekszem minél többet megtudni a kártevőkről, hogy aztán felvehessem velük a harcot. Idén sajnos nagyon sok van belőlük, de én is kitartó vagyok. Ráadásul a kertben végzett munkában jól el is lehet fáradni, ilyenkor fel tud frissülni az ember gondolkodása, ahogyan a természet is időről időre megújul, történjen bármilyen szörnyűség is a világban. Természetesen a kert művelése a gyökereimet is mindig eszembe juttatja, ráadásul ezzel a munkával megőrizhetem azt a rengeteg tudást, melyet a nagyszüleimtől és a szüleimtől kaptam ezen a téren.

Mik azok a növények, amelyek tapasztalataid szerint jó sikerélményt nyújtanak a kezdő hobbikertészeknek? Te mikkel próbálkoztál először?

Nehéz megmondani, hogy mivel próbálkoztam először, hiszen a kertészkedés mindig is az életem része volt. A kezdő hobbikertészeknek viszont jó szívvel ajánlom például a cukkinit, ami tényleg nagyon könnyen termeszthető és terméssel is bőven ellát bennünket. Ezen kívül van néhány évelő fűszernövény is, például a kakukkfű, a rozmaring, a borsikafű vagy a levendula, melyek nem túl kényesek, szépek, ráadásul napi szinten használhatjuk őket az ételeink ízesítéséhez. Ha valaki kedveli a különlegességeket, akkor ültethet rebarbarát, amiből pikáns pitéket lehet sütni, de akár jamet vagy zselét is lehet készíteni belőle. A paprika, de főleg a paradicsom is meghálálja a törődést, és ha sikerül jó minőségű palántákat beszereznünk, akkor szinte biztos a siker.

Mik azok a hibák, amelyeket szinte mindenki elkövet, amikor kis kertet akar építeni? Neked mik voltak a kezdeti nehézségek? Mire hívnád fel a figyelmüket?

Amikor elkezdtem a mostani kertemmel foglalkozni, érdekes volt megtapasztalni, mennyire más az Őrségben a föld, mint Madarason. Ezekhez az adottságokhoz kellett alkalmazkodnom, ki kellett ismernem, hogyan működik itt a természet és mik a lehetőségeim. Ez nagyon fontos lépés volt, hiszen a siker nagyrészt a talajon múlik, azt kell táplálnunk, hogy a növényeink is egészségesek legyenek és szép legyen a termésünk. A kezdő kertészeknek mindenképpen ajánlom, hogy ezeket gondolják végig és alkalmazkodjanak ahhoz a tájegységhez, ahol gazdálkodni szeretnének.

A karantén alatt sikerült jobban elmélyedned a témában? Vannak olyan szakkönyvek, információs portálok vagy videós csatornák, amelyeket ajánlanál azok számára, akik szeretnének fejlődni ezen a területen?

A kertészkedés számomra nagyon régóta tartó hobbi, az életem része, így már a karantén előtt is folyamatosan figyelemmel kísértem a témával foglalkozó hazai és nemzetközi oldalakat. Nagy kedvencem például Székely Gyöngyvér BioKert magazinja, aki a vegyszermentes gazdálkodásról oszt meg praktikákat. De én magam is elindítottam egy online sorozatot, ahol a nézők figyelemmel kísérhetik a kertem fejlődését. A sikereket ugyanúgy megmutatom, mint a kudarcokat és a hibákat, hiszen a kertművelés területén is nagyon sokat tanulhatunk mások pozitív és negatív tapasztalataiból is. Ráadásul a kert egy csodálatos élőlény, mely egyik héten elkényeztet bennünket, a másik héten azonban akadályokat gördít elénk. A kisebb-nagyobb veszteségek sajnos elkerülhetetlenek, ám nem szabad, hogy ez a kedvünket szegje. Inkább építkezzünk ezekből és legyünk kitartóak.

A házinál nincs jobb. Te mit tapasztalsz, milyen azokból az alapanyagokból főzni, amelyeket magunknak termelünk meg?

Édesanyámnak egy 800 négyszögöles konyhakertje volt, így már gyermekként természetes volt, hogy mindent magunknak termelünk meg. Soha nem is volt kérdéses, miből főzök, mindig otthonról hoztam az alapanyagokat. Ha főzünk, akkor nagyon fontos, hogy ismerjük az alapanyagainkat. Ha tudjuk, mennyire zsenge a levesünkhöz hozzáadott zöldség, a sikerélmény is sokkal nagyobb lesz. Emiatt is biztatok mindenkit arra, hogy lehetőségeikhez mérten termesszék meg otthon az alapanyagaikat.

A zöldségek és a gyümölcsök termesztése mellett a virágok ápolásával is foglalatoskodsz. Számodra melyek azok a virágok, amelyek nélkül nem létezhet tökéletes kert?

Az Őrség egyedülálló abban az értelemben, hogy kevés helyen tündököl ennyire a hortenzia és az azálea – ezeknek a növényeknek az Őrség ideális hely minden szempontból, így a saját kertemet sem tudom elképzelni nélkülük. A margarétának és a napvirágnak szintén mindig helye lesz a kertemben, hiszen különösen kedvesek számomra az egyszerűségük miatt.

Miért tartod jó ötletnek a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatát?

A Virágos Magyarország egy nagy nemzetközi verseny része, amelyen az itthoni pályázat győztesei szokták képviselni hazánkat. Azt tapasztaltuk, hogy a világjárvány miatt a legtöbb ország sajnos veszni hagyta ezt a bámulatos kezdeményezést. A Magyar Turisztikai Ügynökség viszont megtalálta annak a módját, hogy ez az év se teljen el Virágos Magyarország nélkül. Az új pályázati kiírásnak köszönhetően ezúttal a hobbikertészeknek is sikerélményük lehet a pályázaton, hiszen a legszebb virágoskertek és balkonok tulajdonosai versenyeznek egymással. Azért tartom különösen jó ötletnek ezt a kezdeményezést, mert az indulók egyénekként tesznek azért, hogy megszépítsék a környezetüket. Végre megmutathatjuk egymásnak, milyen csodákra vagyunk képesek. Az idei év különösen erősnek bizonyul – már több ezren jelentkeztek a pályázatra. Izgatottan várjuk a többi pályamunkát is!

Mit tanácsolnál az indulóknak?

Azt tanácsolom minden hobbikertésznek, hogy mutassák meg bátran az országnak a munkájuk gyümölcsét! A saját alkotásainkról van szó, vállaljuk fel őket büszkén! Ráadásul csak néhány kattintás az egész, hiszen a virágos előkertekről, illetve balkonokról készített fotókkal kell pályázni. Egyébként is előszeretettel osztunk meg képeket a virágainkról, miért ne tennénk meg most ugyanezt a pályázat keretében is?

Neked milyen terveid vannak a közeli jövőben akár a kertépítéssel, akár az élet más területein?

Napi szinten új terveim vannak a kertem megszépítését illetően, felsorolni is nehéz, hogy mennyi mindent tervezek még a nyárra. Az biztos, hogy még augusztusban is ültetni fogok, megpróbálom minél hosszabbra kihúzni a vegetációs időt, hogy még októberre is legyen friss termésem. Ami az élet többi területét illeti, szeretnék minél felszabadultabban élni és élvezni a természet nyújtotta nyugalmat. Természetesen az is a célkitűzéseim között szerepel, hogy minél több olvasóval ismertessem meg az Egy.hu-t, hiszen nagyon sokat dolgozunk ezen a platformon.

Az ötvenéves táncművész tavaly szilveszterkor fogadta meg, hogy megszabadul a felesleges kilóktól - a karantén végére elképesztő formába került.

Leadfotó: instagram.com/borbasmarcsi_official

Oldalak