A fényes parketta titka

Egy szép parketta igen mutatós látvány lehet, ám a régi, kopott, karcos és fénytelen padló már kevésbé szívderítő látvány. Íme pár egyszerű trükk, hogy újra mesés fényében ragyoghasson otthonunk!

Seprű vagy porszívó

Lehetőleg egy sörtékkel védett fejű porszívóval távolítsd el a koszt a parkettáról, de ha ragaszkodsz a seprűhöz, akkor csakis olyat válassz, aminek puha a feje. A porszívók esetében a legtöbbször szabályozható a fej, amivel beállíthatjuk, hogy a parkettát vagy a szőnyeget akarjuk-e kitisztítani.

A fekete csíkok

A cipő talpa által hagyott fekete nyomokat ne kapargasd, hisz könnyen felsértheted a parkettát. Inkább vegyél elő egy radírt és azzal szépen radírozd le a fekete nyomokat.

Felmosás

A felmosást rontják el a legtöbben, hisz ilyenkor minél kevesebb vizet és jó nedvszívó képességű felmosófejet kéne használni, majd a felmosás végeztével egy rongy segítségével szárazra kéne törölni a padlót.

Ragyogásfokozó felmosókeverék

A vegyszeres felmosók helyett próbálj ki egy házi keveréket is. Keverj össze fél liter meleg vizet, 4 evőkanálnyi ecetet és 2 evőkanálnyi olívaolajat. A keverékkel moss fel egy kis részt, majd egy száraz ruhával fuss át a területen.

Házi padlóápoló

A kopott, de még menthető állapotban lévő fapadló ragyogását újra visszaadhatja egy házi padlóápoló szer, amihez két rész olívaolajat keverj össze egy rész citromlével vagy ecettel és az így kapott folyadékot egy szórófejes flakon segítségével spricceld a padlóra. Apró területenként haladj és tiszta ronggyal töröld át a kezelt felületet.

Fotó: omsync.com

Oldalak

  • 1
  • 2