Kitálalt a sztárok divattervezője: Ilyen volt Dianával és Freddie Mercury-val dolgozni

Hamarosan te is az otthonodban tudhatod a sztárok egyik kedvenc tervezőjének legújabb darabjait.

Izgalmas együttműködés

Az IKEA Democratic Design Days, azaz a vállalat évente megtartott konferenciája, idén is nagy izgalmakat ígért. A rendezvényre a világ minden tájától érkeztek az újságírók, bloggerek és partnerek, egészen Ausztráliától Ázsiáig. Ezúttal minket is az a megtiszteltetés ért, hogy lehetőségünk volt részt venni ezen a nagyszabású eseményen, amelyen az elkövetkező évek legnagyobb újdonságait, együttműködéseit jelentik be. A sok érdekesség mellett egy frissen bejelentett kooperáció minden jelenlévő figyelmét felkeltette. Mind imádtuk, amikor egy színes, mintás szettbe öltözött, pink hajú, nagymama korú dáma lépett a színpadra. Ő Zandra Rhodes, akivel az IKEA legújabb minikollekcióját közösen tervezi. Ha még nem hallottál róla, mindenképp olvass tovább!

Freddie Mercury és Brian May

Zandra Rhodes brit származású divattervező szinte a DNS-ében hordozta a trend iránti elköteleződést: édesanyja szabómesterként dolgozott nagy divatházaknál és több neves művészeti egyetemen is tanított. Ő maga pedig textiltervezőként diplomázott, majd néhány év múlva megnyitotta saját üzletét London egyik népszerű bevásárló utcájában. Nem telt el sok idő és a színes, mintás, kirívó darabjairól, illetve különös stílusáról - hol zöld, hol pink hajkorona, rikító, harsány ruhák, hatalmas ékszerek - ismert tervezőt a sztárok is felfedezték maguknak.

"Épp a padláson dolgoztam, amikor csörgött a telefon. Freddie Mercury volt, azt mondta, hogy átjönnének hozzám Brian May-jel, mert egy nagy show-ra készülnek és szükségük lenne pár fellépőruhára. Akkoriban még fogalmam sem volt róla, ki ez a két suhanc" - mesélte egy, a Telegraph-nak adott interjúban Rhodes.

"Este 7 körül jelentek meg, hallottam, ahogy a súlyos platform cipőjük dobban a lépcsőn. Akkoriban még nem terveztem férfi öltözékeket, de abszolút nem zárkóztam el tőle. A két zenésznek volt néhány ötlete, de kedvesek és nyitottak voltak az én gondolataimra is. Felpróbáltak néhány darabot és abban maradtunk, hogy készítek pár tervet. Freddie-nek rettentően tetszettek a rakott szoknyák, így végül egy fehér, rakott pelerint választott ki. Megvarrtam és elpostáztam neki. Arra emlékszem, hogy alaposan megkértem az árát" - emlékezett vissza a 78 éves tervező.

Diana hercegnével barátságot kötöttek

A különc dizájner azonban sosem gondolta, hogy egyszer majd a királyi család egy tagját is öltöztetnie kell. A hercegeknek és hercegnőknek - így Dianának is - rengeteg előírás szabta meg, mit viselhetnek és a Rhodes által képviselt stílus nem nagyon passzolt ebbe a szabályrendszerbe. Ezért is lepődött meg, amikor a hercegné egyszercsak besétált az üzletébe.

"Mindig is azt gondoltam, nagy bátorságra vallott, hogy eljött hozzám 1986-ban. Elég extrémnek, punknak számítottam akkoriban a színes hajammal. Ám Diana is lázadt a szabályok ellen, még ha ennyire nem is feltűnően" - mesélte egy másik beszélgetésben Rhodes.

"Egyre szorosabb lett a viszonyunk az évek során. A szemem előtt vált esetlen kislányból tudatos nővé. Egyre magabiztosabb lett, fokozatosan felnőtt a szerepéhez és tisztában volt a saját erejével, hatalmával. Ugyanakkor, emlékszem, még mindig rágta a körmét" - mondta a Hello! magazinnak.

"Utoljára nem sokkal a halála előtt találkoztam vele egy aukción, New Yorkban. A ruhagyűjteménye egy részét ajánlotta fel jótékony célra. Nagyon erősnek tűnt, de a nyitottsága és a barátságos stílusa megmaradt. Nagyon lesújtott a halálának híre" - tette hozzá végül a dizájner.

Miért éppen Zandra?

Mint megtudtuk, az IKEA hitvallása, hogy nem hisz a tökéletes otthonban. Inkább azt vallják, az otthonunk a személyiségünk tökéletes tükre. Ebben pedig a színeknek, mintáknak, formáknak elengedhetetlen a szerepe. Sőt, a színek és minták változtatásával viszonylag költséghatékonyan várzsolhatjuk újjá egy szoba atmoszféráját vagy éppen igazíthatjuk hozzá az adott évszakhoz. Így - vallja a vállalat - más nem is lehetett volna jobb választás a kooperációra, mint a tapasztalt, ultra-kreatív tervező, Zandra Rhodes.

A világ minden táján ugyanúgy figyelembe veszik a szempontokat.

Leadfotó: Gene Nocon/Ikea

Oldalak

Szólj hozzá Te is!