A retinol valódi császár a szépségápolásban - jótékony hatásai a bőrre

A retinolról azt mondják, képes évekkel megfiatalítani a külsőnket. Cikkünkből kiderül, miért fontos, hogy beépítsd a használatát a szépségrutinodba.

Retinol - a szépségápolás kötelező alapanyaga

A fényvédő krémek után a retinol használatát javasolják legtöbbször a bőrgyógyászok az öregedésgátláshoz. Az anyag az A-vitamin származéka, amely elősegíti a kollagéntermelést és a sejtmegújulást. Ennél fogva egyenletesebb, simább bőrt eredményez, plusz segít enyhíteni a napfoltok, finom vonalak és ráncok megjelenését. A pattanások kezelésére is használják, és több tanulmány rávilágít, hogy bizonyos esetekben megakadályozza a bőrrák kialakulását is.

A retinoid egy általános kifejezés, amely magában foglalja mind az OTC retinolt, mind a retinsav vényköteles formáit, mint például a Tretinoin és a Tazarotene. A vény nélkül kapható retinol nagyon hatékony lehet a ráncok csökkentésében, és annál jobb, minél nagyobb százalékban tartalmaz tiszta retinolt.

Hogyan használd a retinolt?

Akár szérumban, krémben van, vagy egyszerű olaj formájában alkalmazod, a retinolt leginkább éjszaka lehet alkalmazni. Sok retinolt hidratáló összetevőkkel állítanak elő, hogy minimalizálják a lehetséges szárazságot és irritációt. Ennek ellenére ezek a mellékhatások előfordulhatnak, különösen akkor, ha először használod. A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy borsó nagyságú mennyiségnél ne vigyél fel többet, oszlasd el az arcon, majd hidratálj duplán.

Mellékhatások

Különösen az alkalmazás első kettő-négy hetében a retinol kiválthatja a bőr kiszáradását, égését, szúrását vagy hámlását. Kipróbálhatod azt, hogy a hidratáló krémet viszed fel először, majd a retinolt, hogy kissé csökkentsd annak felszívódási sebességét.

Van olyan, akinek nem javasolt a használata?

Terhesség vagy szoptatás esetén nem javasolt a retinol használata, mivel átjuthat a placenta gáton és potenciálisan születési rendellenességekhez vezethet. Akkor sem ajánlott, ha rendkívül érzékeny bőrrel rendelkezel, vagy olyan betegségektől szenvedsz, mint például az ekcéma vagy a rosacea. A retinol ezek mellett fényérzékenyebbé is teheti a bőrt, ezért fontos, hogy éjszaka alkalmazzuk.

Néhány retinol, amely nekünk bevált

  • Ordinary 0,5%-os retinol (Tinamu, 2 800 HUF)
  • NaturalZen RETINOL szérum C, E, F vitaminnal (3 550 HUF)
  • Institut Esthederm Intensive Retinol Oil Serum (Notino, 18 400 HUF)
  • Revolution Skincare 0.5% Retinol Super Serum with Rosehip Seed Oil (Notino, 5 390 HUF)

Fotók, leadfotó: Notino, Tinamu, NaturalZen, Pexels

Oldalak