Igazi csodaszer, ami gátolja az öregedést - A retinol az örök fiatalság titka

Az ősz beköszöntével a D-vitamin szükséglet mellett az A-vitamin pótlására is érdemes nagy figyelmet fordítani, hiszen ennek segítségével bőrünk üde, élettel teli és sima lesz! Míg régen a retinol tartalmú krémek csak orvosi javallatra voltak elérhetők, mára a mindennapi bőrápolás részei. Szakértőnk, Dr. Parrák Zita, orvos-esztétikai specialista elmondja, mi is az a retinol, és miért olyan fontos a bőröd számára.

A bőrödet is fel kell készíteni a télre

A nyári napsugárzás után kiemelkedően fontos, hogy bőrünket megfelelően kezeljük és felkészítsük a télre. Érdemes még kihasználni az őszi napsugarakat, de leginkább abból kell gazdálkodnunk, amit eddig begyűjtöttünk, hiszen a rövidebb nappalok és a borúsabb időjárás nem csak lelkünkre, de szervezetünkre és bőrünkre is hatással lesz. A mindennapi bőrápolás részeként nem szabad megfeledkezni a jótékony hatású vitaminokról sem, hiszen nem mindegy, ki néz vissza ránk a tükörből.

Mi is az a RETINOL?

Az A-vitamin, más néven retinol, a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik. Szabályozza a hámsejtek osztódását, a faggyútermelést, ezért különösen hatékony pattanásos bőr kezelésében, de szerepet játszik a bőr úgy nevezett barrier- (védelmi) funkciójának kialakításában is.

Miután az A-vitamin nem szintetizálódik a szervezetben, ezért azt külső forrásból kell biztosítani. A karotinoidok, mint például a sárgarépa vagy az édes burgonya a legjobb A-vitamin forrás, de a tej is A-vitaminban gazdag táplálék.

Biológiai kutatások és tesztek bizonyították a retinol kedvező hatását. Csökkenti a kollagén (bőrben található fehérje) lebomlását és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését. Visszafordítja az öregedés jeleit, csökkenti a ráncokat, az öregségi pigmentfoltokat és simábbá teszi a bőr szerkezetét.

Ha kíváncsi vagy, milyen ételek tartalmazzák a legtöbb A-vitamint, lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!