Hét dolog, ami pattanásokat okoz: ezekkel teszed tönkre a bőröd

Nem gondolnád, de ezek az anyagok mind káros hatással vannak az arcbőrre.

Bőrproblémák és okaik

A pattanások és egyéb bőrproblémák megkeserítik mindennapjainkat, és nem csak a tinédzserkorban, hiszen felnőttként is találkozunk velük, ráadásul pont akkor jönnek, amikor a legkevésbé hiányoznának. Nyilván a külső körülményeken és hatásokon kívül valamilyen szinten a genetika is közrejátszik abban, mennyire vagyunk hajlamosak az aknékra, mitesszerekre, de inkább annak van szerepe a kialakulásukban, hogyan tartjuk karban a bőrünket kívülről és belülről egyaránt. Az alábbiakban felvezetjük azokat a tényezőket, melyek a leggyakrabban tehetnek a pattanások és egyéb kellemetlenségek megjelenéséről.

1. Pórustömítő összetevők

Előfordulhat, hogy olyan szépségápolási termékeket használsz, amikben káros összetevők vannak, melyek eltömíthetik a pórusokat. Az ásványi olaj például számos krémben megtalálható, ami erős hidratáló ugyan, de nagyon nehezen emészthető a bőrnek, ebből kifolyólag okozhat pattanásokat. A szilikontartalmú kozmetikai és arcápolási termékek szintén aknékhoz és mitesszerekhez vezethetnek, ezért a javaslat, hogy használj inkább természetes eredetű, natúr alapanyagokat, de legalábbis lehetőség szerint kerüld az említetteket.

Amit tehetsz ellene

Olyan termékeket célszerű használni, melyek úgy lettek kialakítva, hogy ne okozzanak bőrproblémákat (ezért is érdemes természetes eredetű kozmetikumokat alkalmazni). Ha pedig azt tapasztalod, hogy a kiütések, pattanások és egyéb hibák egy bizonyos termék rendszeres használatának hatására alakulnak ki és a helyzet fokozatosan rosszabbodik, akkor mindenképp fordulj bőrgyógyászhoz, szakemberhez.

2. Fűszeres ételek

A fűszeres ételek gyakran tartalmaznak paradicsomot, paprikát, melyekben megtalálható savas likopin irritálhatja a bőrt (főként a száraz típusra "veszélyes"), felboríthatja a pH értéket és pattanásokat okozhat ezáltal. Persze nem csak a csípős, fűszeres élelmiszerekre vonatkozhat ez az állítás, vannak, akik például a tejtermékekre vagy gluténre allergiásak, ez a probléma pedig gyakran jelentkezhet bőrhibák (aknék, kiütések, kipattogás) formájában is. Ha ilyesmit tapasztalunk, akkor is célszerű orvoshoz menni és kikérni a tanácsát.

Amit tehetsz ellene

Kísérletezz, egy időre szüneteltesd a fűszeres kaják fogyasztását. Ha a bőrödet irritálta valamilyen összetevő ezekben az élelmiszerekben, akkor amint kivonod őket az étrendedből, rövid időn belül tapasztalnod kell a javulást, a normalizálódást - nem lesznek többé apró fehér zsírmitesszerek a bőrödön például, amiket tipikusan a nagyon fűszeres (paprika-, paradicsomtartalmú) ételek okozhatnak.

3. Nem megfelelő hajtermékek

A hajápolási termékek is okozhatnak pusztítást a bőrünkön. Az úgynevezett szulfátok (tisztítószerek), a nehéz hidratálók és szilikonok, melyek megtalálhatóak a samponokban, balzsamokban és formázókban behatolhatnak a pórusokba, eltömítve azokat. Így leszünk pattanásosak és mérgesek általuk. A szakemberek tanácsa, hogy hajmosás közben például óvjuk az arcunkat attól, hogy a sampon végigcsorogjon rajta...

Amit tehetsz ellene

Hajmosás közben védd az arcbőröd, jól hajtsd hátra a fejed, a folyamat végén pedig mindig tisztítsd meg az arcod, így bebiztosítod, hogy az esetleges káros anyagok ne tömítsék el a pórusaidat.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Fotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!