Parfüm kisokos - tudod, mi az EDP, EDT és EDC?

Nem mindegy, hogy eau de parfume, toilette vagy cologne az, amit megvásárolunk.

Parfüm kisokos

Tudjuk, hogy az egyik legvonzóbb kiegészítő, amit egy nő viselhet, az egy jó illat, ugyanakkor nehéz kiválasztani a megfelelő minőségű és hozzánk leginkább passzoló tökéletes darabot. Azért sem könnyű a dolgunk, mert a vásárlás előtt tisztában kell lennünk az egyes típusokkal, hiszen mindegyikre más jellemző. A következőkben tisztázzuk, mi a különbség az EDP (eau de parfume), EDT (eau de toilette) és EDC (eau de cologne) között.

EDP - "Parfume"

Az EDP a "legek legje", ennek a legmagasabb a koncentráció szintje, így órákon át tart, egész napos viseletre ajánlott. Régen (és egyébként ma sincs ez másként) a gazdagságot és kifinomult stílusérzéket hivatott sugározni. Ez a forma a legjobb minőség, mivel a legkevesebb alkoholt és vizet tartalmazza, ezáltal természetesen a legdrágább is.

EDT - "Toilette"

Sorrendben az EDP-t az eau de toilette követi, ez már kevesebb illatanyagot - jellemzően 10 százalékot - tartalmaz, ez egy könnyedebb forma. Általában olcsóbb, mint a parfüm verzió, ezek is tartósak, de nem lehet őket egész nap érezni. Inkább az esti alkalmakra ajánlják az EDT-ket, például ha az egyik kedvenc illatunknak csak ilyen változata van, akkor tartogathatjuk a különleges eseményekre.

EDC - "Cologne"

Sokan azt hiszik, hogy a cologne csak a férfi illatoknál elérhető, pedig nincs meghatározva nemre vonatkozó specifikációja. Eredetileg valóban egy német parfüm márka volt, ma már azonban az elnevezést az alacsony - általában öt százalékos - koncentrációjú termékekre használják. Még könnyedebb összetételű, mint az EDT, és még kevésbé tartós. Maximum egy-két órán át érezhető, így inkább a "jövős-menős" alkalmakra érdemes bevetni.

Fotó, leadfotó: Pexels

Oldalak