Harc a töredezett körmök ellen

Szeretnél hosszú, egészséges, szép körmöket, de azok mindig betöredeznek, így kénytelen vagy levágni őket? Az alábbi tippek segíthetnek célod elérésében.

Felmérések tanúsítják, hogy a férfiak nem csak a nők mellét vagy fenekét figyelik meg, hanem gyakran a kezét is. Ez nem is meglepő, hiszen, ha régen valakinek a kezére pillantottál, megtudhattad, hogy milyen társadalmi rétegből származik, mint dolgozik. (Emlékszel? Mikor Scarlett eljátszotta, hogy úri hölgy, akinek nem kell dolgoznia, pont a bőrkeményedésivel bukott le Rhett előtt…)

Ugyanakkor a nők gyakran használják csuklójukat flörtölésre, bizonyított, hogy annak szabadon hagyott belső része erotikusan hat a férfiakra. Nem is meglepő, hogy egyre fontosabbak a jól ápolt kezek és körmök.

Kúra belülről
A szép kacsó ellenségei a betöredezett a körmök. Ezek mindig valamilyen vitamin- vagy tápanyaghiányra utalnak, esetleg kimerültségre. Éppen ezért a körömtöredezés elleni harcot belülről kell kezdeni. Mint sok más esetben, ilyenkor is fontos a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Közvetlenül vitaminokat is vihetünk a szervezetünkbe: lényeges az A-, a C-, az E-vitamin, ugyanakkor a cink, a kalcium és a sörélesztő is segíthet.

Végül pedig a töredezettség elleni legnagyobb fegyverünk: a kollagén. Az ember körmei ugyanúgy elöregedhetnek, mint bőre, vagy bármely más testrésze, erre utal, ha sorozatosan betöredezik. Ezért kell kollagén folyadék fogyasztásával megerősíteni körmeink szerkezetét. Így nemcsak körmeink lesznek egészséges, de az ujjporcok is megerősödnek.

Kúra kívülről
Természetesen kívülről is javíthatsz körmeid állapotán. Egyszerű, de hasznos, ha kisolló helyett inkább körömreszelőt használsz, azt is egyik irányból a másik felé húzva, nem oda-vissza. Takarításhoz vagy mosogatáshoz, ha kémiai anyagoknak tennéd ki kezed ékeit, használj gumikesztyűt, így megvédheted azokat. Valamint ne lakkozd őket folyamatosan, mivel akkor nem jutnak levegőhöz, és ha túl sötét a lakkod, még el is színeződhetnek. Használj inkább színtelen, körömerősítőt, az éppen elég védőréteget képez a körmödön!

Pakolásokat, házi praktikákat is kipróbálhatsz: dörzsöld be őket naranccsal vagy citrommal; ezek nem csak a körmeidet erősítik, de fehérítő hatással is bírnak. Az is segíthet, ha hetente kétszer, nem túl hosszú időre olíva vagy búzacsíra olajba áztatod kezeid végeit.

Azonban a körmöket, mint a dolgok nagy részét, elsősorban belülről tudod egészségessé varázsolni. Hiába kensz fel megannyi védőpakolást- és lakkot rájuk, ha étkezéseden nem változtatsz, nem tudod ellensúlyozni a fennálló hiányt. Éppen ezért, éljen a vitaminbevitel! És persze az sem árt, ha leszoksz a körömrágásról...

Oldalak

Címkék: