Fashion&Beauty

Ha hiszed, ha nem, vonzóbbnak tartjuk a férfiakat sminkben, mint nélküle: Ez a furcsa ok áll a jelenség mögött

Érdekes megállapítást tettek a kutatók azzal kapcsolatban, hogy miként látjuk vonzóbbnak a férfiakat.

Egy kis smink jót tesz?

A tanulmányban 200 résztvevőt kértek meg, akiket az Amazon Mechanical Turk szolgáltatásán keresztül toboroztak, hogy 40 férfi vonzerejét értékeljék - bár a kutatók megjegyzik, hogy a hagyományos nullától tízig terjedő skálát elvetették a tudományosabb egytől hétig terjedő alternatíva javára.

Azt azonban nem mondták el az értékelőknek, hogy a 40 képen, amelyet véleményezniük kellett, valójában csak 20 férfi szerepelt. De itt van a trükk: a képek felén ezek a férfiak meztelenek voltak - míg a másik felükkel egy profi sminkes foglalkozott, aki finom, visszafogott kinézetet adott nekik, tehát nem egy füstös party sminkre kell gondolni.

"A férfi arcokat magasabb vonzerővel értékelték, amikor finom sminkben mutatták be őket, mint amikor smink nélkül" - mondta Carlota Batres, a vizsgálatot vezető Franklin and Marshall pszichológus egy közleményben. "Ez mind a férfi, mind a női értékelők esetében igaz volt, és függetlenül attól, hogy az adatokat a résztvevők szerinti vagy az arcok szerinti elemzéssel elemeztük." Bár a tanulmány azt állítja, hogy ez az első, amely a smink férfiakra gyakorolt hatását vizsgálja, a férfiak sminkelésének története sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk - valójában az emberiség történelmében csak viszonylag új keletű, hogy ez a gyakorlat különösen nemi szempontból egyik vagy másik irányba változott.

"Az egyiptomi férfiak eltúlzott macskaszemmel, fekete vonalakkal vonták be a szemüket" - mutatott rá a kritikus, esszéíró, a Boulder-i Colorado Egyetem kritikai és kurátori tanulmányok adjunktusa a New York Times tavalyi számában. "XIV. Lajos udvarának férfi tagjai szépségjegyeket festettek magukra, míg az Erzsébet-kori angolok cerusszal, ecet és fehér ólom mérgező keverékével púderezték az arcukat" - tette hozzá.

Azok az urak nyilvánvalóan tudtak valamit, amit a mai férfiak mintha elfelejtettek volna: hogy a smink szó szerint arra való, hogy kiemelje az arcvonásokat. A tanulmányban szereplő sminkesnek az volt a feladata, hogy növelje a bőr homogenitását, csökkentse az arc kontrasztját, és kiemelje a csontozatot anélkül, hogy túlságosan nyilvánvaló lenne, hogy a személyek sminket viselnek" - magyarázza a tanulmány - mindez elég finom módja annak, hogy egy arc fiatalabbnak, egészségesebbnek és hiszed vagy sem, férfiasabbnak tűnjön.

Lapozz!

Oldalak

Fashion&Beauty
Sztárok
Az influencerek már évek óta meghódították Magyarországot is, fiatalok és bizony, felnőttek ezrei, százezrei rajonganak egyik-másik véleményvezérért.
Sztárok
Bogdán Blanka, aki több mint egy éve az Egyesült Államokban él, keveset bíz a képzeletre vérpezsdítő fotójával.
Lifestyle
Közös akcióban értek tetten egy facebookos tűzifa-csalót a Nógrád Vármegyei fogyasztóvédelmi hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei - közölte a hivatal az MTI-vel...