"Mindegy, hogy valaki S vagy XL méretű, boldogan viselje a ruhát" - Demeter Richárddal beszélgettem

Szemtelenül fiatal, elképesztően tehetséges és a ruháiban minden nő erősnek, magabiztosnak, gyönyörűnek érezheti magát. A FemDivat legfrissebb részében Demeter Richárd divattervezővel beszélgettem, aki egyszerre alázatos, rendkívül céltudatos, de legfőképp kitartó, férfiként pedig egy nagyon határozott, tekintélyt parancsoló vonalat képvisel a hazai divatéletben.

FemDivat - a magyar tervezők blogja

Női magazinként a divat, mint téma mindig is rendkívül fontos volt a Femcafe.hu számára. Régóta nagy vágyunk, hogy a nemzetközi szinten is egyre népszerűbb és elismertebb magyar tervezőinket jobban megismertessük az olvasóinkkal. Ez a küldetése a FemDivatnak, mely arra hivatott, hogy bemutassa a hazai divatélet kiemelkedő és feltörekvő szereplőit egy valódi, őszinte, autentikus szűrőn keresztül, aminek keretében talán olyat is merünk kérdezni, amit más nem. A szerző: Huszár Bianka.

A srác, aki mindig nagyban gondolkodik - interjú Demeter Ricsivel

Már amikor felveszi a telefont, nagyon közvetlen és kedves. Csak a beszélgetésből leszűröm, hogy Demeter Richárd egy pozitív szemléletű fiatal srác, akiben megvan minden egy jó tervezőhöz - magabiztos, alázatos, előrelátó, modern felfogású, de mindig hajlik a változatosságra. Ricsi azokat a nőket szolgálja ki, akik hasonlóan határozottak, rendben vannak önmagukkal, szeretik, amilyenek és büszkén hangsúlyozzák erősségeiket az öltözködéssel. A designer többek között beszélt arról, mi indította el a pályán, mi jelenti számára a legnagyobb elismerést, milyennek látja a magyar divatot, és hogyan szeretne önkifejező lenni a ruháin keresztül.

Demeter Richárd

Hogy lehet az, hogy egy ilyen fiatal férfi tervező olyan tökéletes ruhákat készít a nőknek, ahogy a nagykönyvben meg van írva? Mi indított el a pályán, honnan ez a hatalmas divat iránti szenvedély?

Gyerekkorom óta foglalkoztatott magammal kapcsolatban is, hogyan öltözködöm, valamint hogy az emberek milyen ruhákat hordanak. Figyeltem az utca embereit, hogy mit viselnek és hogy miképpen állnak a divathoz, majd tudatosult bennem az érzés, hogy szeretném megreformálni az emberek szemléletét a ruhákkal kapcsolatban. Szeretném, hogy az emberek tudatosabban öltözködjenek. Ez volt az, ami elindított a pályán. Elkezdtem azzal foglalkozni, hogy jobbá tegyem az emberek öltözködését. Soha nem csak az foglalkoztatott, hogy mi van a nagykönyvben megírva. Mindig az érzéseim, ösztöneim után mentem. Próbáltam minden ruhánál elérni azt, hogy abban az adott ember személyisége is megjelenjen és hogy a magáénak tudja érezni. Kollekcióim pedig az én belső tükröződéseim legyenek.

A kollekcióid szenvedélyesek, és ami még eszembe jut róluk, hogy erősek… minden darabban van egy csavar, valami olyan plusz részlet, ami extravagánssá teszi a kreációid. Az ihlet honnan jön?

A lelkem eléggé színes, és mindig találok valami új témát, ami érdekel, vagy egy korszakot, ami inspirál. De van, hogy csupán egy egyszerű érzés az, amit ruhákba szeretnék önteni. Van, hogy az ihletet néha olyan apró dolgok adjak egy-egy ruhához, amit nem is gondolnának az emberek. Akár a legegyszerűbb érzések is meg tudnak jelenni a legbonyolultabb ruhákban is.

Mi vagy ki tud téged a leginkább inspirálni? Van olyan külföldi tervező, akinek a stílusa irányadó számodra?

Rengeteg inspirációt szerzek a zenéből. Szeretem a zenei korszakokat, különböző stílusokat. Legjobban a 80-as évek hangulata inspirált az elmúlt egy-két évben. Úgy gondolom, hogy a zene egy állandó és létfontosságú dolog, hiszen ugyanolyan kifejező eszköz, mint a ruhák. Ha említenem kell pár zenészt, akit nagyon szeretek: Billy Idoll, Florence and the Machine, Queen, Kate Bush. Ha pedig tervezőt kell mondanom, akkor Sarah Burton, Riccardo Tisci.

Mi a legnagyobb célod a szakmában, és miért fontos, hogy elérd?

Szeretnék elutazni a világon úgy bármerre, hogy akárhol szembejöhessen velem egy általam tervezett ruhadarab. Azért fontos számomra ez, mert hiszek annyira a munkámban és az elhivatottságomban, hogy nem ismerek határokat. Biztos vagyok benne, hogy van nálam tehetségesebb tervező, de kitartóbb kevés. Úgy hiszem, hogy ez lehet a jövőbeli sikerem kulcsa.

Ha egy hollywoodi híresség – mondjuk Jennifer Aniston – felkérne, hogy tervezz neki egy ruhát a vörös szőnyegre, az milyen lenne?

Biztosan vicces lenne, mert először arra gondolnék, hogy honnan lehet meg neki a telefonszámom, majd felajánlanám neki, hogy meg szeretném tervezni számára élete legszexibb, de egyben legelegánsabb ruháját, viszont cserébe el kell vinnie magával - nevet.

Melyek a márka legnagyobb védjegyei? Miről lehet a legkönnyebben felismerni egy Demeter Richárd ruhát?

A márka legjellemzőbb vonásai a klasszikus ruhadarabok újragondolása, és ez főként a modern anyagválasztásban mutatkozik meg. Nagyon szeretem kiemelni a ruháimmal az emberek derekát és az erős személyiséget sugárzó, tudatos önkifejezést a válltömésekkel.

Ma már nagyon sokan ismernek és elismernek, de azért a legtöbb ilyen tehetséges, népszerű tervezőtől azt hallom, nem volt egyszerű eljutni idáig. Nálad milyenek voltak a körülmények induláskor?

Annyi esélyem van az életben, mint bárki másnak. Ugyanolyan hétköznapi családból származom, mint az emberek többsége. Nagyon fiatalon elkezdtem azzal foglalkozni, ami igazan érdekelt, és ez sok önfeláldozással járt, de amikor elkészült egy-egy kollekció, akkor mindig elfelejtettem ezt, hiszen az pont rólam szolt. Azt, hogy egyre több ember ismeri a munkásságomat, arra szeretnem fordítani, hogy egy fokkal jobbá tegyem a környezetemet és magát a világot, még ha ez közhelynek hangzik is, de legalább megpróbálom.

Milyen számodra a tökéletes nő, akire szereted tervezni a ruhákat?

Öntudatos, határozott és tisztában van a testével. Számomra mindegy, hogy valaki S vagy XL méretű. A lényeg, hogy boldogan viselje azt a ruhát.

Láttam, hogy sok a tekintélyes anyag a kollekcióidban – a bőr, a lakk, a flitter és a feltűnő részletek. Ezekkel profi módon bánsz. Nagy kedvencek?

Persze! Szeretem a meghatározó anyagokat. Nem egyszerű bánni velük, hiszen alapból is nagyon feltűnőek, hogy ne legyen káosz a végeredmény. Szeretem feszegetni a saját határaimat és újabbnál-újabb anyagokat kipróbálni.

Amikor kialakítottad, milyen stílust képviselsz majd a kreációkkal, mit szerettél volna közvetíteni? Mi az üzenete ezeknek a ruháknak?

Nemcsak egy ruhát szeretnék adni a vásárlóimnak, hanem egy életérzést, amiben megtalálják önmagukat, a magabiztosságukat, a komfortosságot. Az én ruhám legyen tekintélyt parancsoló és kortalan.

Demeter Richárd kollekció

Volt valaha olyan breaking point, amikor azt gondoltad, túl nagy a teher és kiszállnál?

Mindenki életében megvannak a nehéz pillanatok, így az enyémben is, de soha sem gondoltam azt, hogy ki akarok szállni.

Mit gondolsz férfiként a hazai divatról és arról, hogyan öltözködnek a magyar nők?

Szerintem jó alapokon van a magyar divat. Hihetetlenül sok jó magyar tervező van, és mindig örömmel tölt el ha valakit magyar tervező ruhájában látok. Véleményem szerint a magyar nő biztonságos. Ha megszeret egy ruhafazont, azzal van teli a szekrénye. Ez valahol jó és rossz is. Ha egy fokkal színesebb lenne az emberek ruhatára, azáltal jobban megmutatkozna a személyiségük.

Azt mondják, a tervező ruhái sokszor tükrözik a dizájner személyiségét. Ez rád igaz? Milyen Demeter Ricsi a civil életben – makacs, erős akaratú, tekintélyes, magabiztos?

Amint már említettem, a ruháim a saját belsőm tükörképe. Céltudatos vagyok és kitartó. Mindenben szeretem meglátni a jót, de úgy gondolom, hogy az én lényem nemcsak saját magam miatt működik, hanem mert nagyon jó emberekkel dolgozom és csodás szakemberek állnak mögöttem, akik nélkül nem lennék olyan, amilyen most vagyok.

Mi a helyzet a trendekkel? A divattervezők követik és diktálják is azokat.

Szerintem a mostani trendek a régi korszakok megújulásai. Előveszünk régen használt mintákat, klasszikus fazonokat, de izgalmas anyagokkal.

Valóban elég sok retró trend tér vissza mostanában – ilyenkor milyen arányban építed be ezeket a kollekciókba? A futurisztikus, modern vonal háttérbe szorul?

Eddigi kollekcióim nagyon futurisztikusak voltak, ezt a vonalat nem szeretném teljesen elengedni, de úgy érzem, hogy a mostani kollekcióm - ami nemsokára debütál - a klasszikus vonalvezetést hozza vissza.

Mit vársz 2021-től a divatipar tekintetében?

Azt remélem a 2021-es divatipartól, hogy ezt a nehezebb időszakot megpróbálja mindenki a saját módján jól felhasználni. Alkossunk újat! Ne felejtsük el az alkotás fontosságát!

Kattints a további képekért!

Fotók, leadfotó: Demeter Richárd

Oldalak