Diana hercegnő, Kate Moss és Katalin kedvence 100 éves lett - Boldog születésnapot brit Vogue

A szeptemberi hónap a divat világában mindig az új év kezdetét jelenti. A szeptemberi kiadás ugyanis annak a divatlapnak az ünnepi száma, amit világviszonylatban a legnagyobb példányszámban adnak el, és amely meghatározó szerepet tölt be a divatszakmában. A közel 800 oldalas magazinokat mintegy 21 országban olvassák. Hát persze, hogy a Vogue az. Idén szeptember 15-én pontosan 100 évvel ezelőtt jelent meg a divat bibliájának első száma Angliában. Isten éltessen brit Vogue, és boldog divatújévet mindenkinek!

Így született a brit Vogue

Ne szaladjunk annyira előre a történelemben, ismerjük meg a nagy divatmagazin múltját, ami a tengerentúlról indult el több mint 100 évvel ezelőtt... 1892-ben egy amerikai férfi, Arthur Baldwin Turnure alapította meg a Vogue-ot, Amerikában. Anno még hetente megjelenő lap volt, ami már a kezdetek kezdetén nagy sikernek örvendett. Betekintést adott New York felsőbb rétegeinek társadalmi életébe, öltözködési szokásaiba, volt szó sportról és egészségről. Turnure halála után a Condé Nast lapkiadó vette szárnyai alá a magazint, és tartotta meg azt a dizájnt és témakört, amit a hetilap addig képviselt.

Az I.világháború során azonban Amerikában a papírhiány miatt a nyomtatási szám lényegesen visszaesett, így az Angliába való lapok szállítását betiltották. Condé Nast Montrose és üzleti csapata ezért úgy döntött, hogy megkockáztatják a brit Vogue kiadását... ami ma már nyilvánvalóan tökéletes megoldás volt a problémára. 1916. szeptember 15-én megjelent az első brit Vogue...

Az angol divatmagazin első főszerkesztője Elspeth Champcommunal (1916-1922) volt, aki nem igazán kaphatott szabadkezet munkájában, hiszen lényegében ugyanaz az amerikai kiadás volt Angliában is, mint a tengerentúlon, kivéve a brit angol írásmódot. A következő szerkesztő Dorothy Todd (1923-1926) számára fontosak voltak a szerteágazó témakörök, mint például a társadalom, sport, egészség, szépség, divat... stb., viszont ő fontosnak találta a divat és a művészetek kapcsolatát is, melyre a brit Vogue-on keresztül hívta fel a figyelmet.

Alison Settle (1926-1935) folyamatos munkája alatt szemmel látható fejlődés volt érzékelhető az angol divatban.

A magazinok az első három évtizedben még színes illusztrációkkal jelentek meg, de a XX.század közepétől ez is változott, csak úgy mint a főszerkesztők, és a folyamatosan bővülő témák.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!