Fashion&Beauty

"A ruháim mindent megtesznek a nőnek": Balenciaga ma lenne 123 éves

123 évvel ezelőtt született a nagy múltú divatbirodalom alapítója, az Haute Couture rendkívüli művelője, Cristòbal Balenciaga.

Balenciaga ma lenne 123 éves

"A nőnek nem kell tökéletesnek vagy gyönyörűnek lennie, ahhoz hogy viselje a ruháimat. A ruháim mindent megtesznek a nőnek." A tervező 1895. január 21-én született Spanyolországban. Édesanyja varrónő volt, akivel rengeteg időt töltöttek együtt, ezért nem volt kérdés a szakmához való vonzódása. Tizenkét évesen egy szabó mester mellett tökéletesítette tudását, majd 1917-ben San Sebastian városában megnyitotta saját üzletét. A mindössze 22 éves Balenciaga Spanyolország nagyobb városaiban terjeszkedett tovább, Madridban, majd Barcelonában. A spanyol polgárháború azonban arra kényszerítette a tervezőt, hogy bezárja üzleteit, és elhagyja az országot. A divat Mekkájában, Párizsban próbált szerencsét, ami tökeletes választás volt ahhoz, hogy vállalkozását újraélessze, divatbirodalmát felépítse, és egy óriási ismertségre tegyen szert.

'40-es, '50-es évek

A XX. század közepén, amikor az Haute Couture virágkorát élte, és amikor a nőiesség került a divat középpontjába, Balenciaga innovatív modellekkel állt elő. Újraértelmezte, ezáltal forradalmasította az öltözködés fogalmát, és a női sziluettet. Dior New Look vonala mellett ahol a darázsderekú ruháké és az örvénylő szoknyáké volt a főszerep, Balenciaga szoborszerű kreációkat alkotott, és a test vonalát követő ruhái mellett, megjelentek kényelmes bő fazonú öltözetei is. Egy zseni volt, a technikai szabás mestere, aki rendkívüli képességgel alkotta meg modelljeit. A művész számításai bejöttek, ugyanis 1937-ben megnyitotta saját divatházát, a kortárs nagy tervezők pedig elismerték tudását- Dior, Givenchy, Chanel és Oscar de La Renta is azt nyilatkozták róla: "ő mindannyiunk nagy mestere"!

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Fotók: Zámbó Vörös Viktória

Oldalak

Video Inspiráló pillanatok Anya jól van(?) konferenciánkról
Fashion&Beauty
Sztárok
Tegnap este főleg, de még ma is szinte az egész ország Csoboth Kevin nevét skandálja. A skótok elleni bombagólját még sokszor meg fogjuk nézni.
Sztárok
Charlotte hercegnő már most lenyűgöző sportoló, édesanyja, Katalin hercegné nyomdokaiba lépve többféle sportot is szeret, a tenisztől a rögbiig. Ám egy sport különösen elrabolta a szívét: a futball.
Home&Design
Az orchidea az egyik legszebb virág az egész világon. Ha fordítunk egy kis időt a gondozására, akkor olyan gyönyörű lesz, mint még soha!