Katalin hercegné kedvenc designere, aki Gorbacsovnak is varrt ruhát - portré Alexander McQueenről

16 évesen olyanoknak tervezett és varrt öltönyt, mint Károly herceg vagy Gorbacsov. Szegény család hatodik, legkisebb gyerekeként korán megtanulta, mi a felelősségtudat, tehetségének köszönhetően pedig hamar hírnevet szerzett. Egy Savile Row szalonból indult, de a legnagyobb designerek közé nőtte ki magát, akinek kreációi ott sorakoznak Katalin hercegné gardróbjában is. Alexander McQueen ma lenne 52 éves.

Alexander McQueen - a nagyok között is kiemelkedő

Kevés olyan világhírű tervező van, aki elmondhatja: a brit királyi család nagy kedvence. Alexander McQueen azonban joggal érdemelte ki az elismerést - már 16 évesen Károly hercegnek tervezett és varrt öltönyöket, amikor elkezdett dolgozni a Savile Row egyik szalonjában. Szegény család hatodik gyerekeként korán kellett felnőnie, de nagyon tehetséges volt, ezért gyorsan felfedezték. Tinédzser éveinek végén Japánba költözött, ahol rövid idő után a milánói Reomeo Gigli asszisztense lett, 1993-ban nála készítette el első kollekcióját.

Alexander hozzáértését mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy 1994-ben a Saint Martins College of Art and Design iskola felkéri oktatónak, majd szabásminta-szerkesztő tanár lesz, később pedig megszerzi a legrangosabb londoni művészeti főiskola designer-diplomáját.

Ma már a McQueen márka egy modern, extra és feltűnő vonalat képvisel, de rendkívül stílusos köntösben, amely soha nem szélsőségesen dekadens. Pályája elején a fiatal designer ennél kissé merészebb volt, ruhái miatt a brit nagyközönség az angol divat huligánjának keresztelte polgárpukkasztó darabjainak köszönhetően. Az őt ért támadásokat már akkor sem hagyta szó nélkül. "Ha akarnám, sem tagadhatnám le, hogy a ruháim erotikusak. De nem véletlenül: én erősnek tartom a nőket, és annak ellenére, hogy nem az átlagos férfi szemével nézek rájuk, úgy vélem, sokkal jobban áll nekik a szexi, mint a naiv stílus."

A Givenchy-vonal

1996-ban került a tervező a Givenchy házhoz. A tulajdonos, Hubert de Givenchy nem volt elégedett Alexanderrel, szerinte a fiatal tervező kreációiból hiányzott a szofisztikáltság és a kifinomult elegancia. Nem meglepő, hogy maga McQueen - aki teljesen más szemléletet vallott - sem találta meg önmagát és a boldogságot ebben a környezetben.

1999-ben megalapította saját divatházát, de két éven át még maradt a Givenchy-nél, belátta, hogy hibázott. Továbbra is dekadens kollekciókat adott ki, de már saját brandje alatt. 2000-ben a Gucci csoport felvásárolta a márka felét, 51 százalékos tulajdoni részesedéssel. A kollaboráció lehetővé tette, hogy a világban számos nagyvárosban jelen lehessenek a McQueen darabok, amelyek egyre népszerűbbé váltak. 2003-ban az Amerikai Divattervezők Szövetsége az év legjobb külföldi tervezőjévé avatja Alexandert.

Nem tudta feldolgozni édesanyja elvesztését

2010. február 11-én a tervező öngyilkos lett. A gardróbjában akasztotta fel magát, egy nappal édesanyja temetése előtt. Sokak szerint nem bírta feldolgozni a traumát, hiába volt sikeres és nős. Szoros kapcsolat fűzte a szülőkhöz, soha nem felejtette el, honnan indult.

52 év margójára

Alexander McQueen örök. Ma lenne 52 éves, így a születésnap margójára összeállítottunk egy galériát a legszebb kreációiból.

Leadfotó: Profimedia - RedDot

Oldalak