Fashion&Beauty

A hétköznapok dress code-ja

Legutóbb bepillantást nyertünk a formális öltözetek legszigorúbb és a hétköznapi emberek által legkevésbé alkalmazott hagyományaiba. Mostani cikkünkben a számunkra is közelebbi, illetve gyakrabban használt kategóriákat vesszük sorra.

Innentől már a határok az előírások között kicsit elmosódottabbá válnak, apró részletek, illetve a munkáltató, a vendéglátóhely és a társaság szokásai lehetnek befolyással a különbségekre.

Informal

Tulajdonképpen az üzleti, hétköznapi viseletet jelenti, ami a férfiaknál fekete, sötétkék, szürke vagy barna öltönyt jelent, minden esetben hosszú ujjú fehér inggel nyakkendővel párosítva.

A hölgyek ez esetben is jobban kibontakoztathatják egyéniségüket. A klasszikus kosztüm, nadrágkosztüm mindig megállja a helyét, de egy selyemblúz élre vasalt nadrággal vagy ceruzaszoknyával párosítva is kellően elegáns és formális.

Business casual

A business casual look röviden jellemezve: kiegyensúlyozott és csinos. Férfiaknál az öltöny-nyakkendő párosítás helyettesíthető nyakkendős-farmeres kombinációval is, és az inget is bátran lecserélhetik galléros pulóverre vagy pólóra, zakóval.

A nők bátran választhatnak szoknyát, lezserebb hosszú nadrágot, melyeket kombinálhatnak inggel, kardigánnal, testhez simuló pulóverrel. A hangsúly a harmónián és az arányokon van. A szoknya sose legyen túl rövid – kicsivel térd fölötti az ideális – és a dekoltázs is diszkrét, szolid maradjon.

Smart casual

Ahogy már említettük, a határvonalak itt már nehezen definiálhatóak. A smart casual még egy kicsivel lazább, mint business testvére. Férfiaknál szóba jöhet a farmer, a szövet és vászonnadrág, valamint az ingnyakú pólók és pulóverek.

A hölgyeknél sajnos a farmer továbbra sem a legideálisabb választás sem szoknyában, sem nem nadrágban, helyette célszerű inkább szövetanyagot választani blúzzal vagy akár garbóval.

Casual

Tulajdonképpen elérkeztünk a hétköznapi viselethez, amely az adott napszaknak és időjárásnak megfelelő ápolt, harmonikus, rendezett öltözetet jelenti. Lényege a laza elegancia, ami semmiképp sem összekeverendő a sportos viselettel.
A formális előírások nagyon sokat változtak az évek alatt és teszik ezt folyamatosan a divat szeszélyességét követve.

Az alapvető „szabályok” azonban időtállóak, és ha megfelelően ötvözzük saját személyiségünkkel, stílusunkkal, a trendekkel és nem utolsó sorban az aktuális hangulatunkkal, akkor biztosan megtaláljuk az alkalomhoz illő legideálisabb öltözetet. Hogy honnan lehet tudni, hogy jó a választás? A tükörbe nézve ragyogni kezd a szemünk és kellemes magabiztosság járja át a lelkünket.

További tippekért fordulj bátran a stílustanácsadónkhoz!

Szerző: Szabó Olívia

Fotók: pinimg.com, lolobu.com, tinypic.com, uk.eonline.com

Oldalak

Fashion&Beauty
Sztárok
Kevesen tudják, mi zajlott valójában a színfalak mögött Diana és Károly esküvője előtt: az akkor még csupán hercegi rangot viselő király két szóval zúzta össze a szívek királynőjének jövőjét és...
Fashion&Beauty
Magyar idő szerint ma hajnalban megrendezték a 30. SAG-gálát, a Los Angeles-i Shrine Auditorium és Expo Hallban. A Screen Actors Guild-díjakkal 2023 legjobb filmes és televíziós műsorait tüntették ki...
Sztárok
A Neveletlen hercegnő és Az ördög Pradát visel sztárjára vetült az összes reflektorfény a SAG-gála vörös szőnyegén, ami nem is meglepő, hiszen különleges Versace ruhájában lehetetlen volt nem...