Vérzek, pedig nem menstruálok - Mi lehet az oka?

Egyre több nő tapasztal pecsételő vérzést akkor, amikor nem menstruál. A közti vérzés semmiképpen sem normális, és akár életveszélyes betegségre is utalhat. Mutatjuk, mi lehet a magyarázat!

Terhes vagy

Az American Pregnancy Association szerint a nők 20%-a tapasztal pecsételő vérzést a terhessége első 12 hetében. Gyenge, alig látható cseppekre kell gondolni, ebben az esetben ugyanis a vérzés nem olyan erős, mintha menstruálnál.

Valamelyik gyógyszered okozza

Többféle gyógyszer is okozhat közti vérzést: a leggyakrabban az érszűkítő hatású pirulák, a gingko biloba tartalmú készítmények, illetve a fogamzásgátló tabletták esetében lép fel ilyen mellékhatás. Ha új gyógyszert írtak fel neked és azután tapasztaltad a tüneteket, akkor mindenképpen említsd meg az orvosodnak.

Szexuális úton terjedő betegséggel fertőződtél meg

A szexuális úton terjedő betegségek egyik tünete a pecsételő vérzés. Ha általában szex után tapasztalod, akkor gonorrhea vagy clamydia is lehet a diagnózis. Az ok egyszerű: a kórokozó megfertőzi a méhnyakat, ami begyullad, és vérzik.

Méhen belüli fogamzásgátló eszközöd van

A méhen belüli eszköz (intrauterine device=IUD) kisméretű, T-alakú, műanyagból készül, és a méh üregébe kell felhelyezni a terhesség megelőzése céljából. Sokan szeretik, hiszen eltávolítása után a termékenység azonnal helyreáll, a szexuális aktust sem zavarja és nem túl költséges. Lehetséges mellékhatásai közé tartozik azonban az is, hogy vércseppeket fedezel fel az alsóneműdön, noha nem menstruálsz.

Fotó: alsaieda.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!