6+1 eset, amikor a véres széklet nem rákra utal

Nem szabad azonnal pánikba esni.

Amikor véres a széklet

Véres székletről akkor beszélhetünk, amikor a tápcsatornából vér szivárog a belekbe. Sajnos a legtöbb ember hiába észleli magán ezt a tünetet, nem fordul orvoshoz. Egyrészt kínosnak érzi, hogy erről kell beszélnie, másrészt fél, hogy esetleg rákja van. Pedig a véres széklet nemcsak daganatra utalhat, hanem olyan betegségekre, amelyek szakszerű kezeléssel gyógyíthatóak. Íme, 6 kór, ami oka lehet az ijesztő tünetnek!

1. Aranyér

Az aranyeresség a leggyakoribb egészségügyi problémák közé tartozik. 50 éves korára minden embernek legalább egyszer meg kell küzdenie ezzel a kellemetlen jelenséggel. Legjellemzőbb tünete a véres széklet, de utalhat rá az altesten látható duzzadt csomó, a fájdalmas székelés és a váladékozás. Kialakulásának oka a következő: székletürítés során az erőlködés, hasprés miatt a vénák falára nehezedő nyomás nő, ami idővel a legtöbb embernél túltágítja a vénákat. A kitágult erek így még sérülékenyebbé válnak és hajlamosak lesznek a gyulladásra. Különféle házi gyógymódokkal, gyógyszerrel és orvosi beavatkozással is lehet kezelni – szakemberhez akkor célszerű fordulni, ha a vérzés állandósul.

2. Anális fisszúra

Az anális fisszúra vagy végbélrepedés hosszanti repedés, fekély a végbélcsatorna felszíni rétegében, ami a belső végbélzáró izomgyűrű magasságában van; ha a seb fáj, az izom begörcsöl. Főleg fiataloknál illetve középkorúaknál gyakori, mivel ekkor még a végbélzáróizom feszessége sokkal nagyobb. A kemény, illetve a híg, hasmenéses, maró széklet, illetve a székletben található idegen testek, például magvak is kiválthatják az anális fisszúrát. A véres széklet mellett a szúró, fájdalmas érzés is intő jel; akár ájulással is járhat. Kezelés nélkül szövődmények, fertőzések alakulhatnak ki, a megfelelő ellátás azonban teljes gyógyulást eredményezhet.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!