Újabb koronavírus-variánst azonosítottak, ezt mondják róla a szakértők

A XE szubvariáns a korábban igen fertőző omikron BA.1 törzs, és az újabb BA.2 változat keverékét tartalmazza. Az ilyen típusú mutánsokat rekombinánsnak nevezik.

Eddig ezt lehet tudni az új koronavírus-mutánsról

Egy új omikron szubvariáns jelent meg, melyet a szakemberek az XE jelöléssel láttak el. Ez a változat a korábban igen fertőző omikron BA.1 törzs, és az újabb BA.2 változat keverékét tartalmazza, úgynevezett rekombinánsról van szó, ami egy olyan variánstípus, amely akkor fordulhat elő, ha egy egyén egyszerre két vagy több variánssal fertőződik meg, ami a genetikai anyaguk keveredését eredményezi a beteg szervezetében – írja a Portfolio. Az ilyen rekombinánsok nem ritkák, a koronavírus világjárvány során többször is előfordultak.

A legkorábbi megerősített XE eset Nagy-Britanniában idén január 19-én került elő, ami arra utal, hogy a vírus már több hónapja jelen lehetett a lakosság körében. Az Egyesült Királyságon kívül azóta már több helyen – Európán belül például még Olaszországban – is kimutatták.

Az első becslések szerint az új variáns a korábbi törzseknél fertőzőbb lehet, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezt még nem látja bizonyítottnak. Szakértők szerint egyelőre nincs ok a riadalomra. Közegészségügyi szakértők szerint a rekombináns változatok nagyon gyakoriak, és ugyanolyan gyakorisággal el is tűnnek – írja az Index.

Aggodalomra semmi ok. A rekombináns változatok újra és újra felbukkannak. Ez azért kapta az XE rövidítést, mert előtte már azonosították XA, XB, XC, XD változatokat, de egyik sem bizonyult igazán veszélyesnek” – idézi a portál Dr. John Brownsteint, a bostoni gyermekkórház vezető epidemiológusát.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik, lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2