Női szerepek - Úgy szorítjuk magunkat háttérbe, hogy közben észre sem vesszük

A nők jelentős része sokkal előrébb helyezi a családjáról való gondoskodást a saját egészségénél - derül ki egy közelmúltban készített, a női egészségtudatosságot felmérő kutatásból. A legtöbb nő úgy érzi, hogy bár kellő biztonságot képes nyújtani családjának, a saját testének jelzéseire inkább nem figyel, háttérbe szorítja azokat, mondván, hogy számtalan teendője mellett csak ritkán talál naptárában időt saját magára. (x)

Merjünk beszélni a problémákról!

Hazánkban évente több ezer nő küzd mellrákkal, méhnyakrákkal vagy petefészekrákkal. De az endometriózis és a mióma is képes olyan lemondással teli változásokat hozni egy nő életébe, amitől kevésbé tudja ellátni a napi teendőit, így a testi bajok könnyen lelki problémákká is válhatnak.

Ilyenkor sokan az interneten keresnek megoldást, pedig egy szakemberrel való konzultáció nem csak a téves információktól óvhat meg minket, hanem a betegségek mielőbbi felismerésével a gyógyulásra is reményt adhat. A nemrégiben alakult Felelősen Magadért Egyesület célja, hogy arra ösztönözze a nőket, minél felelősségteljesebben és egészségtudatosabban éljenek, és merjenek beszélni problémáikról.

Felelősen Magadért Egyesület

Nincs ma Magyarországon olyan betegszervezet, ami több területet érintve, átfogóan foglalkozna nőgyógyászati problémákkal és olyan nőket érintő kérdésekkel, amik sokszor még egy barátnők közti beszélgetésben is tabutémának számítanak. A Felelősen Magadért Egyesület (FEME) ezt a hiányt igyekszik pótolni. Jaksity Kata elnök, Beke Zsuzsa ügyvezető elnök, Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász, Dr. Kenessey Andrea belgyógyász szakorvos, Dr. Csereklye Andrea szexuálterapeuta, Dr. Rangos Katalin újságíró, Városi Ágnes könyvelő, és magánszemélyek összefogtak, hogy ismertségüket, befolyásukat és szakmai tudásukat arra használják, hogy minél több nőtársuk figyelmét felkeltsék és segítsenek nekik.

Saját példájukkal, saját élettörténetükkel vagy saját betegségükről beszélve igyekeznek lerombolni a tabukat, mert hisznek az őszinte kommunikációban. Hisznek abban, hogy egyesületükkel egy olyan közösségteremtő fórumot hoznak létre, ahol a nők azt érezhetik, hogy nincsenek egyedül problémáikkal. Céljuk, hogy minden korosztályban és élethelyzetben támogassák a tudatosság és az egészség megőrzésének fontosságát, valamint a nőiség megélését, hiszen így a problémák sokkal egyszerűbben áthidalhatók.

Saját példákból merítve

Dr. Csereklye Andrea szexuálterapeuta szerint akkor sem kell háttérbe helyezni a szexualitást, ha nőgyógyászati betegséggel küzdünk. Dr. Csereklye Andrea számára nem csak szakemberként, hanem betegként sem ismeretlen ez a terület. Példát mutatva nyíltan vállalja saját betegségét, de leginkább egy összetartó női közösségért áll most ki, hogy fórumot és nyilvánosságot adjon egészséges vagy beteg nőtársainak. „Az, hogy a szexualitás tabu, súlyos hiba és én abban bízom, hogy egy ilyen összefogással, kiállással a hölgyek mernek majd bátran szakemberekhez fordulni és kérdéseket feltenni, hogy meg tudják élni a nőiességüket akkor is, hogyha valamilyen nőgyógyászati problémájuk van” - vallja a szexuálterapeuta.

Az egyesület alapítói közül Dr. Kenessey Andrea belgyógyász szakorvos is egy súlyos betegséggel megküzdött nő. Pontosan tudja, miért fontos az önmagunkkal való törődés, az időben és jó helyről kapott információ. Ez ugyanis akár életet is menthet. „Számomra nagy motivációt jelent, hogy ismerem saját példámból az orvos és a beteg oldalát is. Hiteles rálátásom van arra, hogy egy betegséget milyen annak mindkét oldalán megélni. Pontosan tudom, hogy betegként minden egyes bátorító szónak, minden egyes hasznos, fontos információnak milyen nagy jelentősége van, valamint annak, hogy azt a tudást a megfelelő helyről szerezzük” - mondja a szakorvos.

12 lépés a női egészségért

A Felelősen Magadért Egyesület meghirdette a női felelősség 12 lépését. Járjuk végig gyakran, hogy egyre tudatosabban és felelősségteljesebben tudjuk megélni nőiségünket, női egészségünket! Te vajon mennyire vagy felelősségteljes?

 1. Felismered-e tested/lelked jelzéseit - Figyeld meg saját magad!
 2. Szánsz-e időt naponta magadra? - Szerepelj a saját naptáradban!
 3. Megteszel-e mindent, ha rólad van szó? - Légy elszánt és cselekedj!
 4. Tudod-e, hogy mindent megteszel? - Légy jól informált!
 5. Hitelesek-e az információid? - Tájékozódj megfelelő forrásból!
 6. Ismered a lehetőségeidet? - Tudd, hogy a döntés a tiéd!
 7. Segíts, hogy a szakember a számodra legjobb módon segíthessen!
 8. Megbízol a szakemberekben? - Válassz olyan nőgyógyászt, akiben megbízol!
 9. Ismered az egészségügyi értékeidet? - Menj el szűrővizsgálatokra!
 10. Elfogadod, amit mond a szakember? - Ha úgy érzed, kérj másodvéleményt!
 11. Titkolod, hogy neked is van? - Vállald fel a problémádat!
 12. Pont Veled történik meg? - Tudd, nem vagy egyedül a problémáddal!
Fotók: shutterstock.com; Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!