Nem is hinnéd, mi mindenre jó a lenmag
Egykor fontos ipari növény volt, mára már az egészség egyik őrévé vált. Ez nem más, mint a lenmag!
A lent az emberiség már az ókor óta használja. Szárából készítették a legfinomabb ruhaneműket, az ünnepi viseleteket, a magját pedig gyógyszerként alkalmazták. Később már az olajat is kipréselték belőle, ami mára már köztudottan az egyik legegészségesebb olaj címének örvend, az olívaolaj mellett. Ez az egyik legtisztább tápanyagforrás, ellátja a szervezetet esszenciális zsírral, ami ellenállóbbá teszi a testet. (35%-os zsírtartalmának 72%-a esszenciális, ami semelyik más magról nem mondható el.) Vitaminokban és ásványokban sem szűkölködik, találhatóban benne A, B, C, D és E vitamin, kálium, kalcium, foszfor, kén, cink, nátrium, mangán, vas, klór, szilícium, réz és egyéb ásványok.
Gyógyhatásairól nem hiába zengenek ódákat, szinte a végtelenségig lehetne sorolni mi mindenre jó:
- Megakadályozza a káros zsírok lerakódását az ér falán.
- A lenmag zsírja a máj segítségére van, és ezáltal bőrünket is védi. Amikor a májban túl sok méreganyag van, kifelé próbál megszabadulni tőle, ezért különböző bőrbetegségek alakulnak ki. A lenmag fogyasztásával ez elkerülhető, mert a máj ezáltal képes lesz megbirkózni feladatával.
- Az autoimmun betegségek megakadályozása érdekében lenmag fogyasztását szokták ajánlani.
- Légutak, ízületek megbetegedése ellen is használható.
- A lenmagtea elmulasztja az izomlázat.
- Prosztatabántalmak, heregyulladás ellen is alkalmas.
- Szákrekedés ellen is jó, mert cellulóz tartalma stimulálja a gyomor- és bélrendszer működését.
- Csípések, gyulladt sebek esetén is ajánlott alkalmazni, mert lenmagból készült pép méregtelenít, enyhíti a fájdalmat, és csökkenteni az allergiás reakciókat.
- Érdemes lenmag teát innunk akkor is, ha epekő vagy vesekő problémánk van, mivel segít fellazítani a bennünk lévő megkeményedett anyagokat.
- A lenmag Omega-3 zsírsav tartalma erősíti az inzulin hatását, ezzel véd a diabétesz ellen. Ugyanez a hatóanyag csökkenti a koleszterinszintet is.
- Egyes ráktípusok kialakulása megelőzhető a lenmag rendszeres fogyasztásával.
- A lenmag főzet a hajon is alkalmazható, pakolásként. Eredménye dús és rugalmas frizura!
Lenmag főzet
Forraljunk fel 2-3 dl vizet, majd adjunk hozzá egy evőkanál porrá őrölt lenmagot. Kis lángon, körülbelül 5 percig főzzük, majd megvárjuk míg kicsit hűl. Ha ez megtörtént, igyuk meg lehetőleg egy hajtásra. Fogyasztása mindennap, reggeli előtt kicsivel ajánlott.
Lenmag tea
Helyezzünk két evőkanál lenmagot egy nagy fazékba, és forraljuk fel 1 liter vízzel. Adjunk hozzá 3 teáskanál cukrot, vagy egy kis édesítő szert, egy teáskanál citromlevet és egy kis édesgyökeret. Ezután 8 órát, vagy akár egy éjszakát pihenni hagyjuk. Akkor ismét tűzre rakjuk, és egy órán keresztül pároljuk. Miután megszűrtük, már fogyasztható is!