Mi árt jobban? A cukor vagy a zsír?

Sok diéta alappillére a cukor és a zsír megvonása. De miért pont-e kettőt kell száműzni étrendünkből, és kell-e egyáltalán?

Sokan vásárolnak alacsony zsírtartalmú termékeket, hogy így őrizzék meg vonalaikat, vagy hogy elérjék a kívánt testsúlyt. Arról viszont már kevesen tudnak, hogy a tejtermékeknél ilyenkor általában cukorral pótolják az ízveszteséget, ami a zsírtartalom csökkentésének következménye. Angliában hogy bebizonyítsák mennyire tájékozatlanok a fogyni vágyók ezen a téren, járókelőkkel végeztek kísérletet. Egy tálba tettek egy liter normál zsírtartalmú joghurtot, egy másikba pedig zsírszegény joghurt került, cukorral. A megkérdezettek közül a legtöbben a zsírszegény joghurtot választották, mert fel sem merült bennük, hogy az akár cukrozott is lehet. De vajon melyik terméket kellene választanunk? A zsír árt jobban az alaknak és az egészségnek, vagy a cukor?

Persze az sem mindegy, hogy ezeknek melyik fajtájáról van szó.A zsíroknak két fajtáját különböztethetjük meg: telített és telítetlen. A telített zsírok szobahőmérsékleten szilárdak és általában állati eredetűek. Megtalálható zsírban (amit a kenyérre kenünk), vajban, margarinban, sajtban, zsíros tejben és mindenben, ami ezekből az összetevőkből áll. A telítetlen zsírok szobahőmérsékleten folyékonyak, és általában növényi eredetűek, de halakban is megtalálhatóak.

Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok is egyaránt megtalálhatóak ebben a kategóriában. A telítetlen zsír egy egészségesebb alternatívája a telített zsíroknak, ezért érdemesebb lecserélni.A telített zsírokban gazdag diéta magas koleszterin szinthez vezet, valamint növekedhet a szívbetegségek kockázata. Viszont nem szabad teljesen kizárnunk a zsírt a diétánkból, hiszen a szervezetnek szüksége van rá az egészséges működéshez. A napi energiabevitel maximum 35%-a lehet zsír (telített és telítetlen együtt), telített zsír pedig maximum 11%. A zsírokra már csak azért is szükségünk van, mert ezek szállítják az A, D, E, K zsírban oldódó vitaminokat, valamint nélkülözhetetlen zsírsavakat, amik a szív és az immunrendszer karbantartásában játszanak fontos szerepet.  

A cukornak is két fajtáját különböztethetjük meg. Az első, amik természetes állapotban vannak jelen az ételekben (gyümölcs, tej), ezek bevitele nem szorul csökkentésre. A második a hozzáadott cukor. Ez utóbbi remek energiaforrás, de semmi egyébre nem jó, a szervezet nem profitál belőle egyáltalán. Sokan megmosolyogják azokat akik egy-egy étkezéshez cukormentes italt fogyasztanak, mondván, hogy akkor már nem mindegy?

Egyáltalán nem. A cukros italok fogyasztása rendkívüli mértékben hozzájárul az elhízáshoz, mivel nem keltik az emberben ugyanazt a telítettségérzetet, mint az azonos kalóriatartalmú ételek. Fél liter üdítő elfogyasztása felér fél tábla csokoládéval. Ezért érdemes átváltani a cukormentes italra, a legjobb, ha hozzáadott cukrot nem tartalmazó italt választunk, mivel a szervezet az édesítőszerre is ugyanúgy reagál, mint a cukorra. A tápcsatorna a táplálékkal felvett szénhidrátokat glükózra (szőlőcukor) bontja. A glükóz a bélfalon keresztül a vérbe kerül és ezúton a test minden részére eljut. A hasnyálmirigy táplálékkal felvett cukorra reagálva inzulint szabadít a keringési rendszerbe. Az inzulin kis pórusokat nyit a sejtmembránon, amiken keresztül a sejtek fel tudják venni a glükózt, amit energiaforrásként használnak.

Az inzulin az egyetlen hormon, mely a zsírtartalékok felépítését végzi a zsírszövetben és azt támogatja, hogy a zsír a raktárakban maradjon. Erre azért van szükség, hogy amikor nem jut elég energiához a szervezet, akkor legyenek tartalékai. Ezért raktározódik a fölöslegesen fogyasztott étel zsír formájában, mert a szervezet nem tudja hasznosítani. Tulajdonképpen a cukor az egyetlen, amire egyáltalán semmi szüksége nincs a szervezetnek, csak szeretjük az ízét. Érdemesebb tehát a hangsúlyt a cukor elhagyására fektetni, mivel sem egészségünk, sem diétánk szempontjából nem nélkülözhetetlen.            
 

Oldalak

Sztárok
Rengeteg legendás csókjelenetnek lehettünk már tanúi a filmvásznon, de gondoltad volna, hogy akadnak köztük olyanok is, melyeket a színészek belülről teljesen másként éltek meg, mint azt...
Sztárok
A Buckingham-palota újra és újra azt kommunikálja, hogy Károly király jól van, kezelése pedig remekül halad, ugyanakkor mintha maga az uralkodó egyre inkább aggódna.
Fashion&Beauty
Rihanna ismét elképesztő külsővel jelent meg: a barbadosi énekesnő nemrég a Fenty és a Puma közös eseményén tette tiszteletét, ahol mindenki megcsodálhatta vadonatúj frizuráját.