Egészség

Kockázatos az édesítőszerek fogyasztása: súlyos betegséget okozhat

A cukor-, és ezáltal a kalóriabevitel csökkentése céljából világszerte nagy mennyiségben fogyasztunk mesterséges édesítőszereket, bízva abban, hogy így megelőzhető az elhízás. Az igazi ellenség azonban egy ennél sokkal súlyosabb betegség, ugyanis most bizonyították, hogy az édesítőszerek rákkeltőek lehetnek.

Cukor helyett édesítőszer – mégsem olyan jó ötlet

Világszerte legalább 6000 élelmiszeripari termék tartalmaz mesterséges édesítőket. A bökkenő azonban az, hogy mint mindennek, ennek is ára van, és nem is biztos, hogy az édesítők fogyasztásától remélt haszon megéri az árat, amit valódi és átvitt értelemben kénytelenek vagyunk fizetni érte. A mesterséges édesítőket ugyanis egyre több betegség kialakulásával hozzák összefüggésbe, és az édesítőszerek rákkeltő mivolta is már régen sejthető volt állatkísérletek révén – olvasható az Index cikkében.

Az állatkísérletek adatait azonban természetesen nem lehet minden fenntartás nélkül emberekre is érvényesnek tekinteni. Ezt támasztja alá, hogy az eddig elérhető kísérleti adatok emberekben eddig ellentmondásosak voltak. Volt olyan vizsgálat, amely megerősítette, és olyan is, amely nem talált összefüggést emberekben a rosszindulatú daganatok kialakulása és a mesterséges édesítőszerek használata között.

Most azonban egy, a napokban publikált francia tanulmány jelentős előrelépést mutat a témában. Elismert kutatóhelyek munkatársai, így többek között a párizsi Sorbonne, illetve a francia nemzeti egészségügyi kutatóintézet, az INSERM tudósai 100 ezernél is több beteget követtek nyomon 2009 és 2021 között. A vizsgálat, amelyet a tekintélyes, PLOS Medicine nevű szakmai folyóiratban jelentettek meg, azt mutatta, hogy az édesítőszerek használata emelkedést okozott bizonyos rosszindulatú daganatok előfordulásában. Idetartozott a mellrák, illetve az úgynevezett elhízással összefüggő daganatok, mint például a vastagbél-, gyomor-, máj-, nyelőcső-, petefészek-, méhtest- és prosztatarák.

Az emelkedés mértéke a mellrák esetében elérte a 22 százalékot, míg a többi daganat esetében a vizsgált édesítőszerek között átlagosan 13 százalék volt, az aszpartám (E951) esetében azonban a 15 százalékot is elérte a kockázat emelkedése. Mindezek alapján a tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy a mesterséges édesítőszerek alkalmazása nem ajánlható biztonságos alternatívaként a cukorral szemben.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik, lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Sztárok
Elsőre nehéz elképzelni Katalinról, hogy Vilmoson kívül más férfi is fel tudja kelteni az érdeklődését, pedig így igaz: a walesi hercegné fejét titkon egy sármos milliárdos csavarta el.
Utazás
Ha azt hitted, december második felében is fogvacogtató hideg és hamisítatlan téli időjárás honol majd Magyarországon, akkor bizony előre ittál a medve bőrére.
Sztárok
A színész-producer az esélytelenek nyugalmával készült a mérkőzésre. Brasch nem is teketóriázott sokat: egy ponton kőkemény támadást indított riválisa ellen, akinek esélye sem volt védekezni.