Merkely Béla: A világjárványt követően nem lesz már olyan az életünk, mint előtte

Mi vár ránk a járvány levonulását követően? Miben érdemes és miben kell változtatnunk az életünkön a jövőben? Milyen hatással lesz gazdaságunkra, emberi kapcsolatainkra a közösen átélt pandémia? Az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom napjaink legégetőbb kérdéseiben kíván párbeszédet indítani jeles szakértők bevonásával. Merkely Béla orvosprofesszor, a Semmelweis Egyetem rektora is megosztotta gondolatait a Mozgalommal a témával kapcsolatban.

"A tragédiák emléke megmarad"

„A Covid-19 pandémiát követően nem lesz már olyan az életünk, mint előtte, hiszen felértékelődött az egészségünk, a család és a társadalmi kapcsolatok iránti vágyunk. A tragédiák emléke megmarad, ugyanakkor emlékezni fogunk az egészségügyi dolgozók helytállására, a heroikus küzdelmükre is, valamint arra az összefogásra, amivel ezt a világjárványt legyőztük” – mondta Merkely Béla.

Kitanics Márk pszichológus, igazságügyi orvosszakértő a mentális egészség szempontjából elemezte közös jövőnket. „A Covid-19 utóhatása igen sokáig velünk marad, úgy vélem, hogy hosszú éveken keresztül meghatározza majd a gondolkodásunkat, sőt, elmélyíti a félelmeinket egy hasonló helyzettől, egy hasonló megbetegedés lehetőségétől. Fontos lenne, hogy felismerjük, miben kellene változnunk és változtatnunk ahhoz, hogy egy hasonló jellegű pandémia ne következhessen be, bár ezzel kapcsolatosan szkeptikus vagyok. Egy bizonyossá vált, nevezetesen, hogy a korlátozott és elégtelen információk miatt a bizonytalanság hihetetlen félelmet szült, úgy vélem, hogy a kommunikáció és a megfelelő információközlés ezt a szorongást és félelmet jelentősen csökkenthette volna” - mondta a pszichológus.

"Az emberek nehezen tanulnak"

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a járvány gazdasági, vállalkozásokra gyakorolt, majd hátrahagyott hatásairól osztotta meg gondolatait: „A koronavírus nem más, mint az egész világot sújtó újkori ostorcsapás, ami hullámszerűen rengette meg az egész világot, és egy szempillantás alatt változtatta meg a társadalmi és gazdasági rendszereket. Egy olyan erő, amit eddig a modern korban nem tudtunk elképzelni. Olyannyira, hogy ma már annak jelei is láthatóak, hogy egy új csatát vív majd a globalizáció és lokalizáció. 2021. tavaszára minden megváltozott. Szokták mondani, hogy az összegyűrt papír sosem lesz már teljesen sima. Ez a világ sem lesz már a régi. Ezt fontos magunkban tudatosítani, elhinni és elhitetni. Az emberek alapból sajnos nehezen tanulnak, viszont könnyen felejtenek, azonban ebben az új környezetben az emlékezet és megújuló alkalmazkodás lesz a legfontosabb képességünk.”

Pódiumbeszélgetés

Az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom online, bárki számára nyitott pódiumbeszélgetésén több terület neves képviselője vitatja meg a kérdést március 26-án. Fodor Rajmund kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Kende-Hofherr Krisztina, a TMC Management cég alapítója, motivációs tréner, Krisán László, a KAVOSZ Zrt., a Széchenyi Kártya Program irányítását végző szervezet vezérigazgatója, Kitanics Márk pszichológus, igazságügyi orvosszakértő és Liptai Claudia médiaszemélyiség is elmondja a véleményét arról, hogy szerinte milyen út előtt állunk.

Vajon mennyi az esélye annak, hogy újrafertőződünk, miután egyszer már elkaptuk a koronavírust? Az égető kérdés virológust, pácienst és élénken érdeklődő laikust egyaránt foglalkoztat. Most egy átfogó igényű dán kutatás készült a témában, melynek konklúziója szerint még mindig meglehetősen kicsi az esély arra, hogy újrafertőződjünk, van azonban egy korosztály, melynek nem árt kiváltképp óvatosnak lennie.

Leadfotó és fotók: Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom

Oldalak