Kolerajárványra készülnek Mariupolban

A WHO arra készül, hogy kitör a kolera Mariupolban. A polgármester szerint az orosz megszállók a várost középkori gettóvá változtatták, így a halálozási arány is ennek megfelelő lesz.

Kitörhet a kolera Mariupolban

Egy lehetséges kolerajárvány kitörésére figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Mariupolban, mivel a város jelentős vízproblémákkal küzd – írja az Index. A WHO ukrajnai incidensekkel foglalkozó menedzsere, Dorit Nitzan szerint minden megszállt terület veszélyben van egészségügyileg, de Mariupolban a legkritikusabb a helyzet, a városban ugyanis nagy egészségügyi kockázatot jelent az ivóvízellátás problémája. Annak ellenére, hogy részben sikerült helyreállítani a település vízellátását, a gyakori csőkárosodások miatt az ivóvíz összekeveredik a csatornából szivárgó vízzel.

A WHO más civil szervezetektől kapott tájékoztatást a szennyezett ivóvízről, és azonnali lépésekre készül a veszély elhárítására. A WHO amellett, hogy több csoportot is bevon a veszély megszüntetésére, oltóanyagokat készít elő a megszállt területeken lévő emberek számára. „Civil szervezetektől kaptunk tájékoztatást arról, hogy Mariupolban a szennyvízzel keveredik az ivóvíz. Ez számos betegség, különösen a kolera terjedését okozhatja. Mi erre készülünk, oltóanyagokat készítünk, valamint együttműködünk olyan civil szervezetekkel, amelyek oda tudnak menni és támogatni az embereket” – idézi Nitzant az UNIAN.

Szintén az Index számolt be arról nemrég, hogy Mariupol polgármestere, Vagyim Bojcsenko szerint az orosz megszállók a várost középkori gettóvá változtatták, így a halálozási arány is ennek megfelelően alakul. Év végéig több mint tízezer ember halhat meg Mariupolban betegségek és az embertelen körülmények miatt – jelentette ki akkor a városi tanács vezetősége.

A különböző kullancsok által terjesztett betegségek akár kontinensenként eltérőek lehetnek, külföldi utazások esetében ezért kiemelten fontos, hogy indulás előtt tájékozódjunk a célországokban található kullancs által terjesztett betegségekről, és az ellenük való védekezés lehetőségéről. Az alábbiakban bemutatunk néhány kevésbé ismert kórképet, melyeket a fertőzött kullancsok terjeszthetnek és beszélünk a két, Magyarországon legelterjedtebb betegségről.

Fotó: 123rf; leadfotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Oldalak