Hirdetés

Orr-és torokmandulák: mikor kell kivenni? A fül-orr-gégész szakorvos válaszol

A mandulák immunrendszerünk fontos részei, melyek az első védelmi vonalat képezik a kórokozók ellen, ezért nem is szabad indokolatlanul megválni tőlük. Egy fül-orr-gégész szakorvos segítségével ismertetjük a kezelési lehetőségeket és a műtét lehetséges indokait. Olvass tovább!

Torok- vagy mandulagyulladás?

Fontos tudni, hogy a torokszorosban és a garatban több mandula van, melyek együtt a nyirokszövetből álló, úgynevezett Waldeyer-féle gyűrűt alkotják, részei pedig a két torokmandula, az orrgarati- és a nyelvgyöki mandula.

Míg az egyszerű torokgyulladás a garat- és a toroknyálkahártyának a gyulladása (angina), addig a mandulagyulladás a mandulák gyulladásos megbetegedése, (rendszerint a torokmandulák lobját értjük alatta), melyet legtöbbször a Streptococcus baktérium okoz. A legjellemzőbb tünet maga a torokfájás, amelyet esetleg láz, fejfájás, rossz közérzet, étvágytalanság, néha fülfájdalom kísér.

A mandulagyulladás ennél súlyosabb betegség, nagyon megviseli a szervezetet, második betegséget is vonzhat maga után (szív- vese- és ízületi gyulladást), különösen felnőttkorban. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni a diagnózisért. A szakember bakteriális eredetű fertőzés esetén antibiotikumot ír fel, melyet az előírt adagban, az előírt ideig szükséges szedni – még akkor is, ha esetleg jobban vagyunk. Ha tüszős a mandulagyulladás, akkor az antibiotikum mellett is okozhat több napig tartó lázat. Különböző helyi fájdalomcsillapítókat tartalmazó tabletták szopogatása, langyos folyadék, lázcsillapítás, ágynyugalom enyhítheti a panaszokat.

Mit lehet még tenni?

A torok- és mandulagyulladások kezelésében legfontosabb a pihenés és a kiadós folyadékfogyasztás. A mézzel ízesített gyógyteák a köhögést és a gyulladást is csillapíthatják. Elsősorban a kamilla, a hársfa, a kakukkfű és a zsályatea jöhet szóba, de ismert népi gyógyító a hagymatea is, amelyet a hagyma külső, vörös leveleiből kell főzni. Mivel a tejtermékek, a dió és a banán nyákképző hatásúak, ezért gyulladás esetén érdemes ezeket kihagyni az étrendből!

Kattints a folytatásért!

Fotó: atozhomeremedies.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!