Leplezzük le a transzzsírsavakat!

Mivel számtalan tévhit, hibás, elavult információ kering a táplálkozással, és azon belül is a transzzsírsavakkal kapcsolatban, fontos, hogy megismerjük a transzzsírokkal kapcsolatos tudnivalókat, és eloszlassuk a közönség körében terjedő elavult nézeteket, tévhiteket.

Miért fontos a transzzsírsavak ismerete?

Ma Magyarországon több tízezer ember veszti életét a szív- és érrendszeri problémák miatt. Ezen betegségek kialakulásának hátterében részben a
magas koleszterinszint áll, amely megfelelő és tudatos zsírfogyasztással is befolyásolható.

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Egyrészt csökkenteni kell az étrendben az állati eredetű telített zsírok arányát, másrészt minimalizálni kell a transzzsírsavak bevitelét. Az utóbbi időben a transzzsírsavak egyre inkább a figyelem középpontjába kerültek, hiszen túlzott fogyasztásuk bizonyítottan, jelentősen növeli a rossz koleszterinszintet.

Pont emiatt az Európai Unió országai és Magyarország is fokozottan törekszik arra, hogy törvényi szabályozással, kampányokkal egészségesebb irányba fordítsa az emberek táplálkozási gyakorlatát. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy a sajtó munkatársainak egy része, sőt még némely szakember sincs tisztában pontosan a transzzsírsavak hatásaival, keletkezésével és fő forrásaival.

Leplezzük le a transzzsírsavakat!

Tudtad, hogy a transzzsírsavak a természetben is előfordulnak? Rengeteg tévhit övezi a transzzsírsavakat, holott ezek bevitelének csökkentésére valóban szükség van, hiszen negatív élettani hatásai bizonyítottak. Cikkünkben szeretnénk rávilágítani néhány meglepő tényre a transzzsírsavakkal kapcsolatban, ebben a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Táplálkozási Akadémia hírlevele volt segítségünkre.

A transzsírok a természetben is jelen vannak

A transzzsírsavak tulajdonképpen egyszeresen telítetlen zsírsavak „transz” elrendezéssel, ez azt jelenti, hogy a szénhez kapcsolódó hidrogén molekulák
egymással szemben, transz állásban helyezkednek el. Az emberi test nem termel transzzsírsavakat, jelenlétük nem is szükséges, sőt nem is kívánatos a
szervezetben.

Az olajban való sütés során, valamit a kérődző állatok (például tehén, juh) bendőjében is keletkeznek transzzsírsavak, ez utóbbiak bekerülnek a kérődző állat húsába, tejébe, az azokból előállított tejtermékekbe is. Éppen emiatt a transzzsírok teljes kiiktatása az étrendből nem lehetséges, hiszen az egyébként számos pozitív élettani hatással bíró tejtermékek és a növényi olajok is tartalmaznak transzzsírokat.

Maximum 2 gramm transzzsírsav fogyasztható naponta

A transzzsírsavak nagy része a növényi olajok ipari keményítése, más néven hidrogénezése során keletkezik, amikor azok folyékony halmazállapotból
szilárd vagy félszilárd halmazállapotúvá válnak. A transzzsírsav-bevitel csökkentésére irányuló kezdeményezések hátterében az áll, hogy túlzott fogyasztásuk kedvezőtlenül befolyásolhatja az egészséget.

Oldalak

Lifestyle
A tini-romantika még mindig képes tarolni. Ismét megmutatjuk, hogy mely filmekre kaptak rá a nézők a magyarországi Netflixen!
Sztárok
Zac Efron, hírnevének megszerzése óta rengeteget utazik, mikor munkaügyben, mikor egyszerűen kikapcsolódás céljából. Ennek ellenére sok éven át megőrizte kaliforniai gyökereit, így mindenkit...
Lifestyle
Persze mind tudjuk, hogy a kávé lendületet és energiát ad, na meg persze nagyon finom és sokunk számára elmaradhatatlan kiegészítője a reggeleknek, valójában viszont még ettől is sokkal több rejlik...