Leplezzük le a transzzsírsavakat!
Mivel számtalan tévhit, hibás, elavult információ kering a táplálkozással, és azon belül is a transzzsírsavakkal kapcsolatban, fontos, hogy megismerjük a transzzsírokkal kapcsolatos tudnivalókat, és eloszlassuk a közönség körében terjedő elavult nézeteket, tévhiteket.
Miért fontos a transzzsírsavak ismerete?
Ma Magyarországon több tízezer ember veszti életét a szív- és érrendszeri problémák miatt. Ezen betegségek kialakulásának hátterében részben a
magas koleszterinszint áll, amely megfelelő és tudatos zsírfogyasztással is befolyásolható.
Egyrészt csökkenteni kell az étrendben az állati eredetű telített zsírok arányát, másrészt minimalizálni kell a transzzsírsavak bevitelét. Az utóbbi időben a transzzsírsavak egyre inkább a figyelem középpontjába kerültek, hiszen túlzott fogyasztásuk bizonyítottan, jelentősen növeli a rossz koleszterinszintet.
Pont emiatt az Európai Unió országai és Magyarország is fokozottan törekszik arra, hogy törvényi szabályozással, kampányokkal egészségesebb irányba fordítsa az emberek táplálkozási gyakorlatát. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy a sajtó munkatársainak egy része, sőt még némely szakember sincs tisztában pontosan a transzzsírsavak hatásaival, keletkezésével és fő forrásaival.
Leplezzük le a transzzsírsavakat!
Tudtad, hogy a transzzsírsavak a természetben is előfordulnak? Rengeteg tévhit övezi a transzzsírsavakat, holott ezek bevitelének csökkentésére valóban szükség van, hiszen negatív élettani hatásai bizonyítottak. Cikkünkben szeretnénk rávilágítani néhány meglepő tényre a transzzsírsavakkal kapcsolatban, ebben a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Táplálkozási Akadémia hírlevele volt segítségünkre.
A transzsírok a természetben is jelen vannak
A transzzsírsavak tulajdonképpen egyszeresen telítetlen zsírsavak „transz” elrendezéssel, ez azt jelenti, hogy a szénhez kapcsolódó hidrogén molekulák
egymással szemben, transz állásban helyezkednek el. Az emberi test nem termel transzzsírsavakat, jelenlétük nem is szükséges, sőt nem is kívánatos a
szervezetben.
Az olajban való sütés során, valamit a kérődző állatok (például tehén, juh) bendőjében is keletkeznek transzzsírsavak, ez utóbbiak bekerülnek a kérődző állat húsába, tejébe, az azokból előállított tejtermékekbe is. Éppen emiatt a transzzsírok teljes kiiktatása az étrendből nem lehetséges, hiszen az egyébként számos pozitív élettani hatással bíró tejtermékek és a növényi olajok is tartalmaznak transzzsírokat.
Maximum 2 gramm transzzsírsav fogyasztható naponta
A transzzsírsavak nagy része a növényi olajok ipari keményítése, más néven hidrogénezése során keletkezik, amikor azok folyékony halmazállapotból
szilárd vagy félszilárd halmazállapotúvá válnak. A transzzsírsav-bevitel csökkentésére irányuló kezdeményezések hátterében az áll, hogy túlzott fogyasztásuk kedvezőtlenül befolyásolhatja az egészséget.