Egészség

Újabb koronavírus-variáns fenyegeti Európát? Intenzíven terjed, és az eddigi vakcinákkal sem lehet megfékezni

Az XBB.1.5 néven elhíresült új koronavírus-variáns Nagy-Britanniában ütötte fel a fejét, de könnyen újabb egészségügyi krízist okozhat a kontinentális Európában is.

Még mindig nincs vége: újabb Covid-variáns törhet rá Európára

Újabb intenzíven fertőző koronavírus-törzs ütötte fel a fejét Európában: a XBB.1.5 névre keresztelt variáns egyelőre még csak Nagy-Britanniában tör előre, de lehetséges, hogy hamarosan a kontinens más részeire is átterjed - számolt be róla a Daily Mail. Elgondolkodtató, hogy a szigetországban már az XBB.1.5 a felelős minden huszonötödik új fertőzésért. Az új koronavírus-törzs erőteljes előrenyomulását támasztja alá az a tény is - vallják a szakemberek -, hogy Nagy-Britanniában az utóbbi időben ismét megnövekedett azon koronavírus-fertőzöttek száma, akik kórházi ellátásra szorulnak.

A variánst a szakértők az omikron egyik változataként írják el, és azért ad okot fokozott aggodalomra, mert olyan mutációkkal rendelkezik, melyek révén könnyebben és gyorsabban megfertőzheti az embereket, és a védőoltások, továbbá a korábbi fertőzések során kialakult védelmet is képes sikeresen megkerülni. Az egészségügyi szakemberek szerint várható, hogy az XBB.1.5 terjedési sebessége a jövőben növekedni fog, ami akár komoly veszélyt is jelenthet az egészségügyi ellátórendszerekre nézve. A helyzet most egyébként sem egyszerű, hiszen a jelenlegi szezonban egyszerre támad a koronavírus és az influenza. A kutatók ugyanakkor azt is leszögezték: egyelőre semmilyen bizonyíték sem támasztja alá, hogy az XBB.1.5 súlyosabb lefolyású betegséget eredményezne, mint a korábbi koronavírus-variánsok.

Fotó: 123rf

Vannak olyan tünetek, amelyek egyértelműen jelezhetik, hogy koronavírus-fertőzéstől vagy influenzától betegedtünk-e meg, így érdemes tisztában lennünk azzal, melyik egészségügyi problémának mik az ismertetőjelei.

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Csak egy káposztát akart a nő az ebédhez, de "belsőségek" is akadtak benne bőven.
Fashion&Beauty
Ha lépést tartasz az éppen aktuális körömtrendekkel, valószínűleg te is láttad Hailey Bieber „cukormázas fánk” körmeit. Miután felrobbantotta az internetet, most új szárnyra kapott a visszafogott...
Home&Design
Hiába vigyázunk gyönyörű fa bútorainkra, előfordulhatnak kisebb-nagyobb karcolások. Ne essünk kétségbe, egy meglepően egyszerű trükkel percek alatt helyrehozhatjuk a hibát.