Egészség

Sokkoló eredménnyel zárult egy friss kutatás: óriási veszély leselkedik rád, ha már átestél a koronavírus-fertőzésen

A Covid-19 a legfontosabb emberi szervben okoz hosszú távú, radikális változásokat - derített rá fényt egy friss kutatás.

Sok Covid-túlélő küzd neurológiai tünetekkel

Drámai mértékű és hosszú távú változásokat képes előidézni az emberi agyban a koronavírus-fertőzés - írja egy új vizsgálat eredményeire hivatkozva az IFLScience. A Delhi Indiai Műszaki Intézet által vezetett tudósok speciális MRI segítségével kaptak átfogó képet arról, milyen elváltozásokhoz vezethet az emberi agyban a Covid-19. A szuszceptibilitás súlyozott képalkotás (SWI) igencsak új módszernek számít még: lényege, hogy bizonyos anyagok, például a vér összetevői, a kalcium és a vas különböző módokon reagálnak a mágneses térnek való kitettségre. Az SWI kiváltképp hatásos az agyi vérömlenyek, az érrendszert érintő bizonyos rendellenességek, továbbá a rákos elváltozások felderítésében. A forradalmi technika segítségével végzett vizsgálatuk során a szakértők rájöttek, hogy a koronavírus-fertőzés túlélőinek agyában számos rendellenesség fedezhető fel. Az amerikai járványügyi hivatal információi szerint ötből egy felnőtt koronavírus-túlélő hosszú távon is komoly tünetekkel küzd, a szimptómák egy része pedig kifejezetten neurológiai jellegű (például agyi köd, fejfájás, szédülés, depresszió, szorongás).

Fotó: 123rf

Lapozz, jönnek a további részletek!

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Egészséged szempontjából rossz vége is lehet annak, ha lefagyasztod ezeket az élelmiszereket.
Fashion&Beauty
Igazán vadító estélyiben jelent meg Ördög Nóra a a Budapest Central European Fashion Week-en, ahova kislánya, Mici is vele tartott.
Sztárok
Szujó Zoltán nagyon ritkán enged betekintést a magánéletébe, most azonban megosztott egy fotót feleségével, Adriennel.