Egészség

Téged is érinthet: ennek a két oltásnak jelentősen csökken a hatékonysága az omikronnal szemben

Két népszerű, elterjedt vakcinatípusról van szó.

Az omikron ellen nem védenek annyira

Az Egészségügyi Világszervezet szerdai bejelentése alapján az eddig használt Covid-oltások kevésbé hatékonyak az omikron koronavírus-változathoz kapcsolódó fertőzések és annak átadása ellen, amely szintén nagyobb kockázatot jelent az újrafertőződésre – írta meg a Portfolio. Még több adatra van szükség ahhoz, hogy jobban meg tudják határozni, milyen mértékben kerülheti el az omikron a vakcinákból vagy korábbi fertőzésekből származó immunitást.

Feltevések szerint azért lehetséges, hogy az omikronnal szemben kevésbé hatékonyak a vakcinák, mert a gyors fertőződések miatt erre a variánsra a vakcinakerülés jellemző. Az előzetes eredmények azonban azt mutatják, hogy a 3., ismétlő oltás hatékony a súlyosabb fertőzés ellen, illetve emeli az immunitást, amely nagyobb mértékben segít elkerülni a fertőződést, mint csak két oltás.

Két, hazánkban is előszeretettel alkalmazott vakcinatípust külön is vizsgáltak, ezek hatékonysága jelentősen csökken az omikronnal szemben.

Lapozz a cikk folytatásért!

Fotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Sztárok
Többekről nem is gondoltuk volna, hogy ennyire fiatalok voltak, amikor először ágyba bújtak kedvesükkel.
Recept
Íme egy egyszerű vacsoraötlet: készíts csirkéből meleg serpenyős caprese-t! Ez a tökéletes 30 perces étel, amelyet az év bármely szakában kipróbálhatsz!
Home&Design
Négy fő hiba létezik a fürdőszoba berendezésekor, amikbe rendszeresen belefutunk. Mutatunk pár tippet, hogy elkerüld őket és a funkció se menjen az esztétika rovására.