Egészség

Hány oltásra lehet még szükségünk? A szakértő válaszol

Rusvai Miklós virológus szerint még a három oltás sem jelent teljes védelmet.

Negyedik, ötödik, hatodik oltás…

Javában tombol a koronavírus negyedik hulláma mind Magyarországon, mind a világ többi részén. Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, semmilyen óvintézkedés sem nyújt száz százalékos biztonságot, de az oltás a leghatékonyabb eszköz, amelyből nincs hiány Magyarországon.

Falus Ferenc korábbi országos tisztifőorvos szerint a kormány elkésett a korlátozó intézkedésekkel, már korábban kellett volna járványügyi intézkedéseket bevezetni. „A korai, azonnali intézkedésekkel lehetett volna a járvány terjedését lassítani, most nagyon határozott, nagyon erős intézkedésekre van szükség. Nem véletlen, hogy Oroszországban is tíz napra bezártak minden iskolát, üzemet és fizetéssel otthon kell maradni, hogy egyáltalán fékezni, tudják a járvány terjedését” – emelte ki Falus.

Rusvai Miklós az ATV híradójának arról beszélt, hogy még a három oltás sem jelent teljes védelmet a megfertőződés ellen, de az oltottak sokkal enyhébb tüneteket produkálhatnak betegen. A virológus szerint érdemes elgondolkodni a negyedik oltás beadatásán azoknak, akik még nem estek át a betegségen. Hozzátette, fontos lenne tudni, hogy a kórházban ápoltak és az elhunytak között milyen arányban vannak az oltottak.

„A negyedik oltás akkor válik szükségessé, és persze az ötödik és a hatodik is, ha nem fertőződünk közben, ha már egyszer túléltük a fertőzést, onnantól kezdve legalábbis én úgy gondolom, hogy a szervezetünk bizonyított, és esetleg nem is lesz szükség további oltásokra. (…) Nagyon jó választ adna az, hogyha tudnánk, hogy a kórházban lévők, a lélegeztető gépen lévők, az elhunytak között mennyi és milyen típusú vakcinával oltottak voltak, ezt nagyon jó lenne tudni ahhoz, hogy az ön által feltett kérdésekre tudjuk a választ” – elmélkedett a virológus.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: Mokka / TV2

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Egészség
Lifestyle
Hosszú távú egészségünk miatt nagyon nem mindegy, milyen élelmiszerek alkotják a mindennapi étrendünket, a nagy forróságban pedig különösen fontos, hogy tudatosan táplálkozzunk.
Sztárok
Rengeteg sztár dönt úgy, hogy nem csak mozgással, hanem diétával is igyekszik kordában tartani az alakját. Így tesz Miley Cyrus is, aki mindenben visszafogja a kalóriákat!
Sztárok
Ha romantikus filmekről van szó, a Szerelmünk lapjai egészen biztosan kihagyhatatlan alkotás. A színészek nagyszerű alakítása mellett viszont érdemes egy pillantást venni a film gyönyörű ruháira is.