A magyar virológus szerint már nyáron jön itthon a negyedik hullám

Kemenesi Gábor virológus azt mondja, egyre több jel utal arra, hogy már a nyáron kezdetét veszi a negyedik hullám Magyarországon. Sőt, szerinte ezek után sem következik be a vírus szelídülése, egyhamar újra maszkot kellhet hordanunk.

Messze vagyunk még a nyájimmunitástól

Kemenesi Gábor az InfoRádió műsorában elmondta, hogy amit most látunk, az teljesen beleillik a járványokról alkotott tudásunkba. „Ez a vírus azért különleges, mert az emberiség nagy része még most sem immunizált ellene, mert vagy nem találkozott ezzel a vírussal vagy nincs vakcinázva ellene, tehát fogékony rá. Ezért van most nyáron is járványhullám” – idézi az Infostart a virológus szavait.

Kemenesi kifejtette, négy nagyobb koronavírus általánosan jelen van a Földön, és ezek szezonalitást mutatnak. Fizikai tulajdonságaiban nem különbözik ezektől az új koronavírus sem, ezért arra számítanak a szakemberek, hogy idővel ez is szezonális lesz. Most ugyanakkor mégsem az, hiszen van egy nagyon kívánatos terep a vírus számára: a fogékony (még nem védett) emberek csoportja.

A világ döntő többsége még a közelébe se került a normális átoltottsági szintnek, az emberek jó része még nem fertőződött át, szóval bőven van még mozgástere a vírusnak, és ez az, ami kibillentheti a szezonalitást" – mondta a szakember.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírusnak az a legfőbb hajtóereje, hogy most szert tesz olyan tulajdonságokra, amelyek révén jobban terjed, és könnyebben eljut azokhoz az emberekhez, akik még nem találkoztak vele.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak