Végre megtudtuk: valójában ez a kapcsolat a maszkviselés és a Covid-halálozás között

A mai napig megosztja az embereket a nagy kérdés: vajon használ-e bármit is a védőmaszk viselése a járvány elleni védekezés során? Szerencsére megjelent az első igazán nagyszabású kutatás a témában, így nem kell többé kétségek között élnünk. Mutatjuk a részleteket.

Maszkviselés: íme a teljes igazság

Csaknem két éve küzdünk a koronavírus-járvánnyal, de az embereket a mai napig látványosan megosztja a kérdés: vajon az arcmaszk használata ér bármit is a védekezés során? Az Eurekalert nemrég írta meg, hogy közzétették az első nagyszabású kutatást, mely tisztázza a témával kapcsolatos kétértelműségeket. Bizonyos idő elteltével a koronavírus-halálozások számának növekedése jól érzékelhetően lelassult, megtorpant azokban az államokban, ahol szigorú törvényeket hoztak a maszkviseléssel kapcsolatban, míg más országokban, ahol ezek a rendelkezések elmaradtak, nem volt tapasztalható a Covid-halálozások ilyesfajta csökkenése - derült ki a tanulmányból, mely Az American Journal of Preventive Medicine tudományos folyóirat hasábjain látott napvilágot.

„Míg ezt megelőzően számos tanulmány foglalkozott a maszkok COVID-19 esetekre gyakorolt hatásával, kevesebb tanulmány foglalkozott azzal, hogy a maszkviselés csökkentheti-e a COVID-19 okozta halálozások számát, és egyetlen tanulmány sem vizsgálta több ország adatait” - szögezte le a tanulmány következtetéseiről szóló közleményben Sahar Motallebi svéd szakértő. Fontos, hogy ez az első kutatás, mely nagyobb mintán alapszik, így aztán a kutatók szerint az eredmények megcáfolhatatlanul alátámasztják: a maszkviselés bizony nagyon is hasznos.

Fotó: 123rf

Lapozz, máris folytatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2