Egészség

Koronavírus: azok közül haltak meg a legtöbben Magyarországon, akiket ezzel a vakcinával oltottak be

A kormányzati portálon közzétett adatok szerint tavaly 29 649 ember halt meg Magyarországon a koronavírus-fertőzés szövődményei következtében, de van egy vakcina, aminek a beadását követően különösen magas volt a halálozások aránya.

Covid: 2021-es halálozások Magyarországon

2021-ben összesen 29 649 ember halt meg a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében - írja a koronavirus.gov.hu. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ellenben 28 287 fő haláláról számolt be - hívja fel a figyelmet az Index cikke. A portál hozzáteszi, hogy az Átlátszó.hu többszöri közérdekű adatigénylést követően derítette fel az eltérés hátterét: a hivatalos oldalon a többlet a három halottnál kevesebbet jelentő települések korábban a beazonosíthatóság miatt nem közölt adataiból adódik.

Az Átlátszó derített rá fényt, hogy 2021 elején az egy oltást kapott elhunytak száma volt a legmagasabb. 1640 páciens még azt megelőzően életét vesztette, hogy megkapta volna a második vakcináját, vagyis az első oltás és a halálozás között kevesebb, mint 28 nap telt el.

Az egyszer oltottak közül 1431 fő nem is igényelt újabb vakcinát. Az ő esetükben a halálozás az első oltás után több mint 28 nappal következett be. A kínai vakcinát, a Sinopharmot első oltásként kérők 0,22 százaléka, második oltásként kérők 0,13 százaléka és a harmadik oltásként kérők 0,09 százaléka elhunyt, ami a legmagasabb arány az összes többi oltóanyaghoz képest.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nem értél a cikk végére!

Oldalak

Egészség