Gulyás Gergely: A lazításnak még nincs itt az ideje

A miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy mikor várható a nyitás, korlátozások lazítása.

Már csak hetek kérdése a nyitás

A március 18-i kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter arról adott tájékoztatást, hogy egyelőre még nincs itt a korlátozások lazításának ideje. Felhívta a figyelmet, hogy az egyetlen megbízható védekezési mód az oltás, ezért a magyar kormány mindenhonnan szerez vakcinát, ahonnan lehetséges. Magyarország csak ellenőrzött vakcinát használ, és minden beérkezett vakcinát, amit nem kötelező félretenni második oltásra, egy héten belül felhasználnak. Még mindig az a legfontosabb, hogy a legveszélyeztetettebbek megkapják a védőoltást. A cél a teljes átoltottság május-júniusra. Most a legfontosabb, hogy mindenki tartsa be a szabályokat, csökkentsük minimumra a kapcsolatok, találkozások számát, ezzel egy időben remélhetőleg visszahúzódik a harmadik hullám – mondta el Gulyás Gergely.

A korlátozásokkal kapcsolatban a miniszter elmondta, hetekben és napokban kell számolni azt az időt, hogy eljussunk oda, hogy az intézkedéseken lazítani lehessen, és ne kelljen azzal számolni, hogy visszatér a vírus. Újságírói kérdésre felelve Gulyás elmondta, úgy gondolják, a harmadik hullám legkésőbb március végére eléri a tetőpontját, utána remélhetőleg az oltásoknak köszönhetően radikális csökkenésnek indulnak a számok, emellett abban bíznak, hogy nem lesz negyedik hulláma a koronavírusnak Magyarországon.

Gulyás Gergely elmondta, közel vagyunk a nyitás megkezdéséhez, az újraindítás lépéseit a ma este 8 óráig kitölthető újraindítási nemzeti konzultáció alapján fogják kidolgozni. A részleteket az operatív törzs holnapi ülése után Orbán Viktor miniszterelnök fogja bejelenteni a Kossuth Rádióban. Annyit már most is lehet tudni, hogy a kormány többlépcsős újraindításban gondolkodik, objektív számokkal (átoltottság mértéke, beoltottak száma alapján) szeretnék meghatározni a lépéseket. Országosan egységes a védekezés, ezért regionális lezárásra nem kell számítani. Hétvégére azt is nyilvánosságra hozzák, mire jogosít majd fel a védettségi igazolvány.

Az édesanya a Moderna vakcináját kapta meg, így a gyermek védett a vírussal szemben. Sok kérdés merült fel az esettel kapcsolatban, amire egyelőre még az orvosok sem tudják a választ.

Leadfotó: koronavirus.gov.hu

Oldalak