Egészség

Már vizsgálják, meddig lehet ténylegesen hatékony a harmadik oltás

Az európai bizottsági illetékesek vizsgálják meddig hatásos a harmadik oltás, főleg akkor, ha a népesség egy jelentős hányada egyáltalán nincs beoltva.

Meddig hatékony a harmadik oltás?

Bár számos EU-országban még el sem kezdték a harmadik, emlékeztető Covid-oltás beadását, európai bizottsági illetékesek már arról kezdtek egyeztetést szakértőkkel, hogy meddig tud védelmet biztosítani – írta meg az Infostart. A brüsszeli Euractiv értesülései szerint a bizottsági vezetők tudományos tanácsadói körökkel egyeztetnek arról, hogy meddig lehet ténylegesen hatékony a harmadik dózis, főként akkor, ha a népesség egy viszonylag jelentékeny hányada viszont egyáltalán nem beoltott.

A hírportál szerint szélesebb körben eddig Magyarország, Csehország, Görögország, Szerbia kezdte meg a lakosság szisztematikus beoltását a harmadik dózissal, míg a népesség egy szűkebb körénél – jellemzően a 70-80 évnél idősebbeknek, valamint a gyenge immunitással rendelkezőknél – a többi tagország is többnyire megtette ez irányban az első lépéseket. Franciaországban például most döntöttek arról, hogy a harmadik oltás korhatárát leviszik 65 évre, míg az olasz kormány arra készül, hogy december 1-jétől a 40–60 éves korosztályt veszik sorra.

Erre megfigyelések szerint azért is van szükség, mert sok országban továbbra is kritikusan nagy számban vannak be nem oltottak, akik sokak szerint a járvány negyedik hullámának első számú gerjesztői, azaz az új megbetegedettek többsége közülük kerül ki, és többnyire kockázatot jelentenek a közösségre nézve vírushordozóként is.

A harmadik oltás elvben fokozottabb védelmet jelenthet a már beoltottaknak, illetve az esetleges fertőzöttség körükben többnyire nem jár súlyosabb következményekkel. Annál inkább fontos kérdésként kezdik egyre több helyen firtatni, hogy az ily módon felértékelődő harmadik oltás védő hatása vajon meddig tart.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: 123rf

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Egészség
Lifestyle
Hosszú távú egészségünk miatt nagyon nem mindegy, milyen élelmiszerek alkotják a mindennapi étrendünket, a nagy forróságban pedig különösen fontos, hogy tudatosan táplálkozzunk.
Sztárok
Rengeteg sztár dönt úgy, hogy nem csak mozgással, hanem diétával is igyekszik kordában tartani az alakját. Így tesz Miley Cyrus is, aki mindenben visszafogja a kalóriákat!
Sztárok
Ha romantikus filmekről van szó, a Szerelmünk lapjai egészen biztosan kihagyhatatlan alkotás. A színészek nagyszerű alakítása mellett viszont érdemes egy pillantást venni a film gyönyörű ruháira is.