Így előzheted meg a bőrkeményedés kialakulását

A bőrkeményedés az egyik legkellemetlenebb bőrproblémáink egyike. Sokféle oka lehet a kialakulásának és nem kevés időnkbe telik, mire megszabadulunk tőle. Pedig némi odafigyeléssel akár meg is előzhető a probléma. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Hamarosan beköszönt az az időszak, amikor végre félretehetjük a zárt cipőinket és újra szandált húzhatunk. Ilyenkor persze gyorsan felfedezhetővé válnak a különböző bőrkeményedések a lábunkon, amelynek nem csak a téli lábbelik lehetnek a forrásai. Ilyenkor próbálkozhatunk mi magunk eltüntetni a megkeményedett részt, de van, amikor már csak a pedikűrös segítségében bízhatunk.

A probléma megfelelő kezelése mellett legalább ugyanilyen fontos lenne, hogy igyekezzünk megelőzni a probléma kialakulását, ugyanis a bőrkeményedés kialakulásáért főleg a rossz cipőválasztás vagy a rossz terhelés a felelős.

Hogyan alakul ki?
A bőrkeményedés kialakulásának az egyik legfőbb oka lehet, hogy ha az adott területet folyamatosan nyomás vagy dörzsölés éri. Ezen a területen általában ilyenkor felgyorsul a bőrsejtek termelődése és az elhalt hámsejtek egy idő után egymásra rakódnak. Ezek az elhalt és egymásra rakódott hámsejtek pedig egy idő elteltével megkeményednek és így alakul ki a bőrkeményedés.

A bőrkeményedés kialakulásának egyik oka lehet, hogy ha nem megfelelő cipőt viselünk és emiatt a lábunk nem illeszkedik jól a cipőbe, de ugyanígy problémát jelenthet a túlsúly vagy a hirtelen súlygyarapodás is. Így ez a jelenség például gyakori problémát jelent a várandós nőknél is, ezért nekik különösen oda kell figyelni, hogy milyen cipőt viselnek.

Mikor lehet veszélyes?
A bőrkeményedést alapvetően egy esztétikailag nem túl szép jelenségként fogjuk fel és nem is gondoljuk, hogy nagyobb problémát is okozhat. Pedig ha nem figyelünk oda rá kellőképpen, akkor egy idő után annyira megvastagszik az elhalt szaruréteg, hogy berepedhet. Így viszont már a baktériumok is könnyen bejuthatnak a bőr alá és akár gyulladást is okozhatnak. Ilyenkor már semmiképpen se próbálkozzunk az otthoni kezeléssel, hanem forduljunk egy szakemberhez.

Hogyan előzhetjük meg?
Nagyon sokat tehetünk lábaink egészségéért azzal, ha nagyobb figyelmet fordítunk a cipő kiválasztására. Fontos, hogy a cipőnk ne legyen se túlzottan szűk se, túl bő. Ha bárhol nyomást érzünk, akkor érdemes egy speciális talpbetétet keresnünk, amivel a nyomást csökkenthetjük, illetve csak rövidebb távokra vegyük fel az új cipőt, hogy a lábunknak legyen ideje hozzászokni az új terheléshez. Ezen kívül pedig érdemes hetente ápolnunk a lábainkat egy-egy meleg vizes áztatással, ami után a sarkainkat és a talpunkat is reszeljük át, így meg tudjuk előzni a bőrkeményedés kialakulását.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!