Hatékony tippek cluster fejfájás ellen

A migrén és a tenziós fejfájás után most a cluster fejfájásról esik szó, mely a primer fejfájások harmadik csoportját képezi.

A cluster fejfájásról
A cluster fejfájás jellemzően a fej egyik oldalán, általában a szem- és a homlok környékén jelentkezik. A legtöbb beteg erős, szúró fájdalmat érez, amelyhez gyakran könnyezés, orrfolyás, látáscsökkenés is társul. A fejfájás ezen típusa naponta többször, általában rövidebb szakaszokban jelentkezik. A szakaszok időtartama szerencsésebbeknél csupán néhány perc, másoknál azonban több óráig is eltarthat.

Szerencsére a cluster fejfájás az egyik legritkább fejfájástípus, csupán a lakosság néhány százalékát érinti. A betegek jelentős része a fiatal, 20-30 év közötti férfiak közül kerül ki.

Gyógyszeres kezelés
Mivel a cluster fejfájás során jelentkező rohamok rendkívül intenzívek, a legtöbb esetben gyors fájdalomcsillapításra van szükség. Ez történhet erős fájdalomcsillapítók segítségével, súlyosabb esetben pedig injekció formájában. Fontos, hogy a különféle készítmények alkalmazása minden esetben orvosi felügyelet alatt történjen.

Gyógyszermentesen
Bár a cluster fejfájás kiváltó oka máig ismeretlen, az viszont biztos, hogy mind a dohányzás, mind pedig az alkoholfogyasztás jelentősen befolyásolja. Éppen ezért az első lépés, amit mi magunk tehetünk a gyakori fájdalom megszüntetése érdekében, hogy felhagyunk káros szenvedélyeinkkel.
 

Ami még segíthet
A szem pihentetése: Mint tudjuk, az erős fény, a televízió és a monitor képernyője mind mind azon tényezők közé tartoznak, melyek könnyen előidézhetik a fejfájást. Éppen ezért figyeljünk oda szemünk megfelelő pihenésére, szükség esetén pedig alkalmazzunk szemcseppet, hordjuk szemüveget.
Rendszeres étkezés: Nem megfelelő táplálkozás esetén vércukorszintünk gyakran leesik, fejünk pedig fájni kezd. Hogy ezt megelőzzük, rendszerezzük étkezéseinket, s fogyasszunk egészséges, tápanyagokban és vitaminokban gazdag ételeket.
Séta a szabadban: Egy kiadós délutáni séta a friss levegőn remek módszer a fejfájás kialakulásának megelőzésére.
 

Oldalak

Címkék: